lördag 19 maj 2007

Rumänsk film

I dagens SvD nämner Jeanette Gentele den nya rumänska filmen 4 månader, 3 veckor och 2 dagar som tävlar i Cannes. Rumänsk film har på senare år producerat fullträfffullträff. Den bästa jag har sett är en kortfilm om visades på Thessalonikis filmfestival i höstas. Marilena de la P7 handlar om en ung kille i ett slumområde som blir kär i den prostituerade Marilena. Han har underbara dagdrömmar om henne, som regissören Cristian Nemescu iscensätter väldigt snyggt. Det är magisk realism som sällan ses utanför den bästa barnfilmen.

Många filmare tycks vara lite rädda för att blanda det övernaturliga med dramatiska vardagssituationer, i alla fall i filmer för vuxna. Men Nemescu bara strör på och resultatet är att drömmarna och hoppet gör verkligheten så mycket mer fruktansvärd.

En rumänsk filmfestival skulle inte sitta helt fel känner jag, men jag får nog hålla mig till Thessalonikis filmfestival som representerar hela regionen ganska väl. Dessutom är det väldigt skoj att festa med Thessalonikiborna som är så stolta över sin festival. (Den har röstats fram till årets händelse flera år i rad.)

Inga kommentarer: