![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhne_Rpglw2cWA5U_pYUlK1cehI2oCkQ_8_Fyc9ppYSa7LLw0_xm445VWZKN0s3UrlgUjaAjdxashKCQI9C5T-Lk6OK5P_JP30fw8i2qOFZcZPLk-px_cWtC2u4oNKSFgWwKZfJJluh9f-l/s400/haneke.jpeg.jpg)
Det finns mycket att glädjas åt i artikeln, men särskilt lycklig blir jag när Haneke från sin tio-i-topp lista på historiens bästa filmer plockar bort Antonionis L´Eclisse och ersätter den med Maurice Pialats La Gueule ouverte. Inte för att jag ogillar Antonionifilmen - tvärtom - men jag har tillbringat våren och hösten med att gå igenom Masters of Cinemas välgjorda utgåvor av fransmannens filmer, och det känns som ett på många sätt förbisett regissörskap.
Liksom i flera andra av Pialats filmer står en sak i centrum i La Gueule ouverte - här en döende kvinna - medan regissören pricksäkert registrerar hur omgivningen reagerar under sjukdomsförloppet. (Den kom 1974, och ja, det finns kopplingar till Viskningar och rop från 1971; Pialat reagerade dessutom på att hans film inte blev lika framgångsrik som Bergmans). Jag skulle möjligen sätta Nous ne vieillirons pas ensemble högre - dels för att den handlar om saker som idag ligger närmare mig i mitt liv, dels för att det är en film som lyckas vara metafilmisk utan att skriva oss för mycket på näsan om sina intentioner.
Det är en lustig aspekt av Pialat: i mycket av det som skrivits om hans filmer påpekas det ofta hur han »fångar livet som det är«, lite som om hans filmer var kvasidokumentära.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFR2ZYYSMAqsQIw_GOyKsxg2HVdHvOR-wKnRLYQw_mGvDYwNek3Nyx0O5lU_jwZYbsuy2MsggWGMPBqxVEzJtQ-VxTCdgSRy5js9x2DNi2uQhh4Jf-qD3fecAU1AwBRJkNVpsGDxxJTIJK/s400/pialat.jpg)
I Nous ne vieillirons pas ensemble är det istället repetitionen i den sönderfallande relationen och de ständigt återkommande försoningarna som allt som oftast utspelar sig i en bil. Glappen däremellan blir allt kortare tills vi bara ser dessa försoningar - efter ett tag kan vi mönstret och behöver inte se bråken längre - och sedan det obönhörliga slutet.
Jag kan i alla fall se vad just Michael Haneke gillar i La Gueule ouverte; Pialat är fullständigt kompromisslös när det gäller att visa upp mänskligt beteende, och även om han inte slår oss i ansiktet som Haneke gör så finns det knappast någon tillfredsställelse eller hoppfullhet i upplösningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar