fredag 1 juni 2007

Filmbevakningsdebatt i kulturfredag

Idag pratar jag och Helena von Zweigbergk filmbevakning i P1's Kulturfredag. En del känns igen från bloggdiskussioner jag fört, annat är nya och ytterst intelligenta iakttagelser i stundens hetta. Lyssna idag fredag 18.15 eller söndag klockan 16.03 - eller på den pålitliga webben snudd på när som helst.

6 kommentarer:

Anonym sa...

ahoj! Vad bra du var på radion!
/anca

Charlotte W sa...

Jag håller med dig om att SFI borde stötta en filmtidskrift. Absolut.
Har du läst min text om svensk filmkritik i antologin Solskenslandet från häromåret förresten? ("Filmkritik i svensk dagspress -- en ögonblicksbild"):)
Kul att det pratas mycket filmkritik nu, hoppas att det inte bara stannar vid prat om vad som saknas.

Hynek Pallas sa...

Hej Charlotte
Den har jag. Och det förvånar mig att jag inte kommenterade att texten finns i mina tidigare inlägg om filmkritik - som finns här och fortsätter i två inlägg till
http://hynek-pallas.blogspot.com/2007/05/filmkritikerns-frfall-1-filmkritiken-i.html

Min ursäkt får bli att jag tänker i hyperlänkar numera ;-)
Så jag länkar istället till ditt blogginlägg om filmkritik, som jag hade missat. Håller naturligtvis med - vilket är rätt tydligt om du läser mitt inlägg.
http://kamfertext.blogspot.com/2007/01/film-filmkritik.html

Jag hörde inte Obs! men delar ändå din åsikt att framtiden är öppen: visst, filmhistoriska och teoretiska kunskaper är inget som efterfrågas (och ibland motarbetas akademikerna till och med av andra akademiker när de vill vara kritiker på en "populär" arena), men allt fler har dem. Och det ökade dvdutbudet och därmed tillgängligheten till filmhistorien, och mer nu film skall vi inte tala om.
Just därför behövs utrymmet. För att skriva och hjälpa folk att upptäcka.

Hynek Pallas sa...

"ny film" menar jag förstås. "nu film"... det skulle kunna vara som nu-metal.

Charlotte W sa...

Precis!
Debatten i Obs! var lite spretig, den handlade både om ideologi (en högerliberal debattör efterlyste mer högerliberal filmkritik) & om filmkritiken idag mer allmänt. Men den hade flera bra inslag, framför allt av M Tapper tyckte jag, han lyfte också fram de grundvillkor som gäller för filmrecensenter. Och påpekade att filmkritiker ses lite styvmoderligt i rel. till annan krit.

Jonas Mosskin sa...

SFI borde verkligen starta en filmtidning. Du har helt rätt. Har inte tänkt på det förrän du sade det. Bra diskussion, där ni inte blev onödigt sentimentala över triangelfilm.