onsdag 16 december 2009

ReWIND till ikväll

Ikväll kl 18.30 avslutas filmserien ReWIND 1989 med visningen av Cold Waves i regi av Alexandru Solomon. Hynek Pallas introducerar

Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20

Fri entré

Cold Waves (Originaltitel Război pe calea undelor)

Rumänien/Tyskland/Luxembourg, 2007, 108’

Regi: Alexandru Solomon. Dokumentär

Engelskt tal och engelsk text

”Jag växte upp med dessa röster… Min far lyssnade på Radio Free Europe varje natt. Om han stängde av vår radio så kunde man fortfarande höra grannarnas. Natt efter natt utförde miljontals människor denna ritual. Ett helt land hängde fast i röster från fjärran”. Dokumentären Cold Waves faller ut som en historia om hatkärlek till något man varken kunde se eller röra: radiovågorna som länkade Rumäniens befolkning till det som pågick utanför landets slutna gränser. På 1970- och 1980-talet rapporterade Radio Free Europe om kommunistregimens förtryck av den rumänska befolkningen. För regimen handlade det om en dödlig fiende. En udda allians formades därför mellan landets diktator och en internationell terroristcell i syfte att krossa den rumänska avdelningen på Radio Free Europe. Cold Waves är ett minnesdokument och en skakande bit politisk historia.


Hynek Pallas om Cold Waves

Alexandru Solomons Cold Waves är speciell eftersom den som få andra filmer från forna Östeuropa undersöker de relationer som fanns mellan länderna bakom järnridån och Väst - både före och efter murens fall. Dessutom vet Solomon att även dokumentärfilmer kräver ett snyggt och genomarbetat formspråk. En spännande och ärlig film - och därför än idag politiskt sprängstoff.

Inga kommentarer: