torsdag 24 juni 2010

Lethem hjärta Cronenberg


Lustigt. När jag tidigare i våras läste ut Jonathan Lethems tungt filmrefererande romanen »Chronic city« (den utspelar sig bland annat på Criterions New York-kontor) funderade jag på en bloggpost om varför det inte har gjorts filmer på Lethems böcker.

Lethem älskar film. Han bidrar bland annat med en videoessä på Criterions utgåva av Nicholas Rays Bigger than Life; för att inte tala om alla personliga filmessäer han skrivit om allt från The Searchers till Cassavetes och Star Wars (se bland annat den suveräna samlingen «The Disappointment Artist«).

Men inga av hans mästerverk - »Motherless Brooklyn« eller »Fortress of Solitude« - har filmatiserats. Kontrollfreak, tänkte jag.

bloggade Criterion om att hans roman »As She Climbed Across the Table« skall filmatiseras av ingen mindre än David Cronenberg. Jippi, tänkte jag, gav mig på lite googlande. Och se ketchupeffekt: Edward Norton ska regissera (!?) och spela i Motherless Brooklyn som kommer senare i år, och Maria Full of Grace-regissören Joshua Marston har hand om min favoritbok, »Fortress of Solitude« som är planerad till 2012.

Vem som en dag ger sig på den snurriga men rörande »Chronic City« (en bok som växer i tankarna men med sina märkliga karaktärer, parallellvärldar och lingvistiska kinesiska askar var rätt tung att läsa) återstår att se.

2 kommentarer:

Martin Johansson sa...

Tack för tipset om Lethem. Har nu läst både Chronic City och Fortress of Solitude. Vilka böcker, vilken författare. Skandal att bara en av hans böcker har översatts till svenska.

Hynek Pallas sa...

Bra! Fortsätt. Du kommer säkert att älska hans essäer om populärkultur.