onsdag 25 maj 2022

Sabaya och dokumentären som genre

Finns mycket anmärkningsvärt i det Kvartal skriver om dokumentärfilmen Sabaya. Ännu mer i Cecilia Uddéns sammanfattande kritik i gårdagens Studio ett. Jag kommenterar inte de sakerna vidare i nedanstående eftersom det är bortom min förmåga att kunna avgöra dem. Jag hoppas regissör och andra bakom filmen kommer kunna ge utförligare svar än de som framkom i gårdagens Studio ett. 


Men jag vill i nedanstående kommentera den andra Kvartal-artikelns ”avslöjanden” om ”fejkade” scener. Den faller väl ofta ner i en grop där dokumentärfilmsgenren aldrig har varit. 


Dokumentärfilm är mycket mycket sällan ett Uppdrag granskning. Det är inte bara en viktig distinktion, utan har diskuterats mängder av gånger även i Sverige. Att en grävande journalist på Kvartal kanske inte borrar ner sig i den distinktionen utan hellre ser en chans att ytterligare ”avslöja” mer om Sabaya är förståeligt. Men det blir ett problem för den som är det minsta insatt i och intresserad av dokumentärfilm.


 Allvarligare är att en programchef på SVT, Axel Arnö, säger detta - faktiskt är det direkt häpnadsväckande:


”Jag är chef för en avdelning där man kan vara subjektiv, men man ska vara sann i en dokumentärfilm. En dokumentärfilm ska aldrig ljuga.”


Det andra ledet i resonemanget alltså. Om han med lögn menar att arbeta kreativt med tid eller fejka situationer - då kan han slopa mycket ur dokumentärhistorien. Varför visar SVT i sådana fall Searching for sugar man? Och vad skulle de göra om Kvartal ringde och frågade om blodpölen i Ett anständigt liv? 

Den är djurblod som Stefan Jarl själv hällde ut. Det hade ju varit ett slagsmål där. 

Alltså var det sant.


Länkar 

https://kvartal.se/artiklar/fejkade-scenerna-i-guldbaggebelonade-dokumentaren/?fbclid=IwAR0kmdE5TMrALOmeX6Cg2Sw9w7B0c09RwoUkFWNz4qBn5Y4mpLJEhFWjjOk&fs=e&s=cl

https://sverigesradio.se/artikel/ny-kritik-mot-dokumentaren-sabaya?fbclid=iwar1wykjshyyanfm5pjmwv5cawwky3mzep9dsp4zksenivdzsawdf3kvpsbw&fs=e&s=cl


En av många texter jag har skrivit om dokumentärer och deras metoder/ gränser https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/dokumentarerna-tanjer-pa-granserna-utan-hjalp-av-julia-roberts/?fbclid=IwAR1jSjkehIlWZIQB-Rr6KxTGvaYTKvjOBUJFbYyOKd004o_iJeCnaUhUoRE&fs=e&s=clInga kommentarer: