måndag 4 juni 2007

HD DVD, Blu-ray - Och Så Vidare


Sätter mig för att skriva en sammanfattning av läget i kampen mellan formaten HD DVD och Blu-ray och ser att En Dröjande Blick gjorde en utmärkt sådan för ungefär en vecka sedan. Läs och begrunda, det är en avgörande beståndsdel i frågan om hur vi kommer att titta på rörlig bild i framtiden.

Mina fem öre - vilket är ungefär samma slutsats som den dröjande blicken drar - är att HD DVD/Blu-ray (alternativt ett tredje liknande format) inte kommer att bli den standard som dvd-skivan är idag. Det kommer att bli en cineastalternativ för hemmabionördar - de som verkligen verkligen vill se och höra explosionen som om de själva var på plats i Bagdad. Alltså en laserdisk för teknikcineasterna. Och jag antar att fincenastbolagen - Criterion och ett par till - kommer att anamma något fysiskt format. (Criterion ger som dvd-bolag sin syn på saken på sin blogg On Five).

Men vi andra kommer mest att hålla oss till de ickefysiska formaten eftersom bandbredden kommer att öka, och med den möjligheten att ta hem bra HD snabbt. Om det fungerar kommer naturligtvis att bero på priset, men som blicken skriver är hur som helst trehundra kronor för en ny HD-titel en inbjudan till piraterna. Så ett nytt fysiskt format, garanterat dyrare än legal nedladdning, är knappast en lösning.

Och så får vi sluta klaga enbart på filmbolagen i nedladdningsdebatten: Det bredbandsbolag som snabbt skapar en bra deal med filmbolagen och erkänner sig som distributör kan leda kampen för väl fungerande legala nedladdningstjänster - och få väldigt många nya abonnenter.

Men, man skall naturligtvis aldrig underskatta de enkelspåriga månglare som har styrt och styr i film- och musikbranschen. Det är väl till exempel omöjligt att räkna ut hur mycket vissa skivbolag tjänat på återutgåvor av samma cd-skivor sedan formatets födelse? Det hade varit hederligt att ha en inbytesdrive för varje "remaster" som kom på Bob Dylans eller David Bowies katalog, istället sjabblade man bort all goodwill och fick sedan sin nådstöt i nedladdningsdebatten. Nu är uppförsbacken rättvist tung.

Jag hoppas verkligen att film och tv-branschen lyckas bättre och får med sig både producenter och konsumenter på en flexibel plattformslösning som blir lätt att utveckla och som passar många.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Enkelspåriga månglare visavi bolag som Criterion är en intressant infallsvinkel. Även om Criterion inte haft någon inbytesdrive (mig veterligen) släppte man den nya utgåvan av Brazil i en singeldisc såväl som en ny box, som en gest till de som köpt den gamla boxen och bara ville uppgradera filmdiscen.

Att bygga den typen av relationer med sina kunder kommer vara viktigt framöver. Criterion har skapat en ömsesidig lojalitet och respekt, vilket garanterat påverkar försäljning och piratkopiering till deras fördel. Som många andra avvaktar även jag deras val i HD DVD / Blu-ray striden, att bli sittande med en teknik som inte tar deras releaser är ungefär det enda som är helt otänkbart.

Hynek Pallas sa...

Ja, Criterion är ju kända för att köra den "shyssta" stilen, många av deras nyutgåvor släpps i både boxar och enkelutgåvor.

De har haft inbytesdriver när något blivit fel: ibland kan man se på deras hemsida att ett omslag var dåligt på den eller den utgåvan och att man kan skicka in och få ett nytt (tror det var Seven Samurai).
Så kundrelationer är de verkligen bra på.