torsdag 15 november 2007

Off to ThessalonikiMin årliga tradition att ditcha Stockholms Filmfestival innebär att jag i år, återigen, åker till Thessalonikis filmfestival. (Fjolårets rapport ligger här.) Det handlar inte om några hårda känslor, det råkar bara slumpa sig som så att festivalerna ligger samtidigt. Det internationella programmet ser dessutom så väldigt lika ut varje år, men med det undantaget att jag i Thessaloniki slipper en massa av de filmer som ändå går upp på svenska biografer de närmaste veckorna (en praktik jag tycker att SFF gott kunde lägga ner), att det spelar rätt liten roll om jag missar SFF.

Den största poängen med att åka till TIFF är att festivalen ger en utmärkt ingång i film från regionen. Hela Balkan (i lös bemärkelse) är ordentligt representerat - Turkiet, Bulgarien, det forna Jugoslavien, Rumänien och en enorm sektion inhemsk film (som ärligt talat för det mesta är sådär). Det finns en speciel sektion som heter Balkan Survey och man har en finansieringsfond för Balkan-filmare vilket innebär att många kommer hit med halvfärdiga projekt, diskuterar och visar kortfilmer de gjort. Det är väldigt spännande eftersom regionen verkligen sjuder av samtidshistorier. I år kommer det föga överraskande en mängd rumäner och pratar om sin filmindustri och söker pengar. Dessutom visas ett retrospektiv av den rumänske regissören Nae Caranfil, vilket kan ge mig ett välbehövligt historiskt perspektiv på den rumänska filmvågen.

Andra sektioner som erbjuds är, förutom Young Americans och Independent Days (ja, sektionerna innehåller ungefär det ni tror), ett specialfokus på den malaysiska filmerskan Yasmin Ahmad och en handfull Mikio Naruse-filmer (den minst kände av de kända japanska regissörerna).

Dessutom tävlar min kompis, den tjeckiska regisören Karin Babinská med sin film Pusinky (typ "Dockor") i den internationella sektionen. Hon och hennes man Martin, som står bakom kameran i hennes film, kommer ner. Vi gjorde Montréal tillsammans också, så det börjar bli en festivaltradition. Och som jag har skrivit förut så är det också väldigt skoj att festa med Thessalonikiborna som är så stolta över sin festival. Den har röstats fram till årets kulturhändelse i stan flera år i rad.

Har jag tur är det dessutom snudd på tjugo grader varmt, som i fjol. Damn, det skulle jag verkligen behöva inför den här vintern.

2 kommentarer:

Jonas Mosskin sa...

Invigningsfesten på Spyan för årets filmfestival var verklilgen blasé. Frappé, lös Balkan och 20 grader varmt låter betydligt bättre. Jag får hoppas estniska Magnus bryter isen imorgon. Lapa sol och njut!

/Jonas M

Anonym sa...

hey
i found you.
i wish i knew what you were writing about the festival.
your photo is very funny, in a vain kind of way.
be well
l.