fredag 2 november 2007

This is not England

Alla bra filmer får sin backlash. Det är nödvändigt. Men den kritik jag har hört mot This is England har varit väldigt substanslös och Karolina Ramqvist övertygar tyvärr inte det minsta när hon blandar bort korten i dagens DN-krönika. Nej, en film är inte våldsglorifierande för att den innehåller våld. Det handlar om hur våldet skildras, och jag upplever definitivt inte att Shane Meadows närgångna skildring av den slutgiltiga misshandeln är annat än obehaglig. I synnerhet med den psykopatiska upptakten till den.

Banal? Det är lustigt att Arenas redaktör av alla personer har svårt att se de simpla men övertygande kopplingarna mellan det på ytan opolitiska skinheadgänget, den politiserade psykopaten som just klivit ur fängelset (en samhällsinstitution) och det omgivande samhället. Det finns anledning till bruket av arkivbilderna som inte bara handlar om att det är snyggt. Och det är inte så att skinsen enbart blir rasister för att det omgivande samhället blir/är det. Däremot används skinheads och andra puckon med vitmakt-ambitioner för att projicera samhällets rasism på något annat. "Det där, att bränna ner flyktingförläggningar, är rasism. Inte vår flyktingpolitik". Det såg vi goda exempel på i 90-talets början här i Sverige, och detta resonemang ger naturligtvis de rasistiska, mycket politiska, skinheadsen än mer massmedialt utrymme. Varpå det blir ännu värre.

Så går det när man blandar ihop vad regissören säger - det är bra att intervjua många innan man blir kritiker, för då lär man sig att ignorera deras åsikter - med det som faktiskt visas i filmen. Problemet med skinsen är väl naturligtvis att stilen är så jävla tilltalande, vilket Ramqvist krönik handlar om. Och det är naturligtvis ett problem när folk har svårt att se förbi ytan - vilket i många fall hände med This is England.

Det är bara att konstatera: folk kan klä sig snyggt, ha balla frisyrer - och ändå vara idioter.

- - - -

Läs istället i DN: Intervju med min kompis Henrik von Euler, alias Fnojan, alias Rigas. Han gör sig väldigt bra i intervjuer den blåblodige. Och hans nya skiva knäcker.

Inga kommentarer: