onsdag 9 januari 2008

Revisionisterna


Sandrews startar en arkivrensning som de kallar Svenska filmpärlor, vilket gör att flera titlar som spelades in i Sandrewateljéerna mellan 1933 och 1970 nu ser dagens ljus på dvd för första gången. Bland titlarna märks Mai Zetterlings Flickorna från 1968. När jag såg detta tänkte jag på att dagens dvdutgivning - som de senaste åren har sett både små bolag som ger ut obskyra filmer ur Östeuropeiska arkiv liksom stora bolag som återinvesterar pengar i arkivutgåvor - på långt sikt faktiskt skriver om filmhistorien.

Flickorna till exempel, gick tre veckor på bio i Stockholm och de flesta kritiker var inte nådiga. (Expressens Bo Strömstedt skrev bland annat "Vilka förstockade menstruationer!"). Nu får den en andra , välbehövlig, chans i en tid då idéerna i filmen kanske får en större och mognare publik. Om jag begränsar mig till en handfull titlar ur ett feministiskt perspektiv så lär, förutom Flickorna, Barbara Lodens Wanda från 1971 få ett liv på filmkurserna efter att den också har gjorts tillänglig på dvd. Läs New York Times recensioner av Wanda och The Girls här - Wanda utsågs sedan till årets dvd i tidningen.

(Att Flickorna gavs ut i USA redan för ett år sedan är en annan femma. Apropå svenska filmer i USA: Criterion hinner ge ut Fröken Julie flera veckor innan Sandrews, dessutom med essäer och extramaterial, någon som svenska bolag är så pinsamt usla på.)

Jag hoppas också att de senaste årens grävarbeten och restaureringar av filmer ur de Östeuropeiska arkiven så småningom skall resultera i lite välbehövlig filmhistorierevisionism. För diktaturer och annat elände är ju anledningar till att filmer inte når en större publik eller historieböckerna. Man har tidigare fått förlita sig på duktiga cinematek- och festivalprogrammerare, möjligen en eller annan forskare eller journalist med historiehuvudet på skaft. Nu går stafettpinnen till allt fler dvdbolag som gör ett hästjobb med hjälp av just sådana personer. Brittiska Second run är utmärkta på att göra filmer tillgängliga på det här viset, de gav till exempel ut Frantisek Vláčils Marketa Lazarová från 1967 i november, en film som utan tvekan hör hemma i en filmhistorisk kanon.

I det här sammanhanget är det också intressant att se dvdsajten Dvdbeaver.coms årsbästalista. Här återfinns 2007 flera utgåvor av japanska filmer som (förutom Eclipse Ozu-box) tidigare har varit mindre kända, och framförallt svåråtkomliga här i väst. Det är i och för sig mindre förvånande med tanke på landets status som filmnation, men det är nog ändå ännu ett tecken i tiden.

Inga kommentarer: