torsdag 17 januari 2008

To be young gifted and Romanian - Understreckare om rumänsk film


Jag skriver och skriver på ett inlägg som hotar att bli lika långt som min understreckare om rumänsk film som publicerades i SvD i lördags. Det finns så mycket intressant att skriva och fråga sig som inte fick plats. Särskilt om den rumänska dokumentärfilmen, som de senaste åren blivit minst lika bra som spelfilmen. Mer kommer således inom en mycket snar framtid.

UPPDATERING: Alexandru Salomons dokumentärfilm Cold Waves - ses poster ovan - har jag valt ut till Göteborgs filmfestival. Ur min programtext:

Efter 40 år i diktaturens tjänst var den rumänska dokumentärfilmen 1989 moraliskt och artistiskt bankrutt. Alexandru Solomons The Great Communist Bank Robbery från 2004 var en av filmerna som ändrade på detta. I Cold Waves fortsätter regissören ärligt, noggrant och med genomarbetat formspråk att gräva i landets traumatiska historia, den här gången i relationen mellan Münchenbaserade Radio Free Europe och Ceausescus Rumänien. Diktatorn hatade stationen, vilket ledde till mord och ett sprängdåd signerat Schakalen. Solomon använder de spännande händelserna för att berätta om livet i diktaturen och i exil - och konfronterar gamla Securitatemän med deras gärningar.

Inga kommentarer: