söndag 27 april 2008

Film 2.0

Jag satt in en intressant och kul panel på Drömfabriken i torsdags. Tillsammans med Tobias Nielsén och Jan Gradvall - med Emma Gray Munthe som moderator - diskuterade vi filmens framtid. Jag tog upp kritikernas och filmjournalisternas roll (varför bara skriva om de fem filmer som får biopremiär? Varför åka på en festival som Cannes och nästan bara skriva om de filmer som har biodistributionen färdig?); behovet av att som filmare rikta sig mot flera visningsfönster (allt från displayer i tunnelbanan till mobiler och traditionella biodukar); att man som filmare bör skapa nätverk och kluster - särskilt i ett svensk system där det idag gäller att man visar att man inte är en one trick pony, och samspel mellan traditionella distributions/visningstrukturer som filmfestivaler och biografer, och framtidens. Ett exempel är filmfestivalen som en digital distributör året runt, där man kan ladda ner filmerna på hemsidan - de sitter ju redan på den stämpel som ger kvalitetsetiketter, så det vore ju utmärkt om det kunde fungera. Och biografen som lokalt förankrat kulturhus, längst bak i distributionsledet, men kopplad till en mängd aktiviteter utanför filmen. (Ja, lite som i Be kind rewind).

Det diskuterades mängder mer - som hur man som filmare skall kunna få betalt - och vi löste nog inga problem - men jag hoppas att vi sade något som var inspirerande och tankeväckande, trots att vi kunde ha fortsatt länge, länge och sagt mycket mer i detta enorma ämne.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du var kanon men den där Emma verkar rätt okunnig!

Emma sa...

Ja, den där Emma verkar helt väck. (Nej, men utveckla gärna: hur då okunnig? Samtalet blev absolut spretigt och stökigare och större än vad jag hade önskat, och jag var lite nervis/stressad eftersom det var vår första dag på Drömfabriiken men...)

Hynek Pallas sa...

Ja, det var tveklöst ett konstigt påhopp.

Emma: Att samtalet blev spretigt och stökigt var väl knappast ditt fel. Det var mycket folk med olika agenda, och en hel skock som kom sent. Själv tycker jag att det spretiga (om inte det stökiga) i ett så pass stort ämne ger uppslag till en hel massa andra tankar - kanske nya paneler. Man får bara hoppas att det sådde lite frön och inspirerade, som det var tänkt.

Emma sa...

Jo, det var många efteråt som sa att de blivit inspirerade och tyckt att det var bra - så då var det ju bra. :) Jag har inte hunnit kolla med Cissi vad det egentligen var hon menade när hon droppade det där om de nya plattformen för kortfilm - men det lät ju onekligen spännande och måste kollas upp!


Jag är ofta väl hård mot mig själv i sådana där sammanhang, och då blir det ju lite extra retligt med kommentarer som den ovan. Oh well. Tusen tack igen för att du var med, ni var verkligen toppen!

Anonym sa...

Jag skriver uppsats på ämnet och tyckte verkligen att programpunkten var den mest intressanta under Drömfabriken. Big ups till er alla!
/filmvet