måndag 2 februari 2009

Maggie vaknar inte på balkongen


Det här är skitbra. Varför har ingen intervjuat Maggie förut? Fråga dig själv: är det någon som har medverkat i en svensk film som inte har genomlysts i alla veckoblad och dagspapper? Någon som till på köpet är nominerad till en Guldbagge och sedan går och vinner den?
Beatrice "Maggie" Andersson torde vara rätt ensam om den saken.

Jag diskuterade förhållandet mellan Maggie, som står som medregissör till filmen om sig själv, och de två regissörerna i min recension, och funderade på den rent etiska aspekten (mer här).
Inte för att jag nödvändigtvis tyckte att filmen behandlade detta negativt, utan för att jag anser att frågan bör lyftas - och att en av filmens förtjänster är att den med ett stort tjock finger trycker detta i ansiktet på en. För oavsett vem som håller i kameran (kanske till och med på grund av detta, om någon håller i kameran i bild) så måste man väl fråga sig vem som är bestämmande subjekt och vem som är objekt i en film. Och vad detta betyder?

Den naturliga konsekvensen av denna film borde ha varit att någon av alla dessa junketmätta svenska filmjournalister lyfte luren och frågade Maggie själv. Vad är det här? Vad har det inneburit för dig? Att inte göra det, är väl egentligen att sätta sig själva som negativ faktor i den ekvation Maggie vaknar på balkongen lägger upp: segregation. "Hon är inte intressant som intervjuobjekt, hon är filmens tokiga svarta subjekt".

Eftersom regissörerna, tillsammans med producenten Anna Byvald samt filmens rådgivare Lukas Moodysson bestämde att Maggie skulle stå som medregissör så har de tagit ett aktivt beslut i hur hon skall presenteras och därmed uppfattas. Journalisterna har således inget försvar mot att inte ringa upp den tredje Guldbaggenominerade regissören. Tur att man kan lita på Karin Thunberg i alla fall.

Ikväll klockan 22 visas Maggie vaknar på balkongen på SvT 1. Se den, det är den enda film som återkommande har skavt i min hjärna och min själ hela detta år.

(Den här texten ligger i en lite längre version på Weird Science också.)

Inga kommentarer: