onsdag 29 april 2009

"Arbetarpartiet", romerna, Tjeckien

Ett tillägg till mitt förra inlägg. Bara så att alla är på det klara med vad för slags högerextremister som har fått bilda parti i dagens demokratiska Tjeckien. Besök "Arbetarpartiets" hemsida. Eller varför inte besöka deras ungdomsförbunds hemsida. Du behöver inte kunna tjeckiska för att förstå vad det handlar om, ta en titt på flaggorna och uniformerna bara.

Det här partiet ställer alltså upp i valet till Europaparlamentet i juni. De har satsat stort i de fattigaste industristäderna i norra Tjeckien. De med flesta arbetslösa och flest romer. Där har de aktivt "tagit debatten" som det brukar heta, diskuterat med brydda vita som de "skyddat" mot deras romska grannar (skyddsgarden baserade på SA som förebilder).

De flesta tjeckiska experter är överens om att partiet idag, med det politikerförakt som just nu är skyhögt i Tjeckien (om ni tyckte ordförandeskapet i EU såg konstigt ut, så är det inget mot hur det tedde sig ur tjeckisk synvinkel) lätt får den 1 procent som behövs för att de sedan skall ha rätt till statligt ekonomiskt stöd. Ett stöd som blir ännu högre om de får tre procent i höstens omval till den Tjeckiska riksdagen, som av samma anledning som ovan ser ut att bli mumma för missnöjespartier.

Det underliga är att minst en minister i den nu avgående regeringen faktiskt har försökt få partiet förbjudet genom högsta domstolen men misslyckats. Inrikesministeriet lämnade in en femsidig rapport som underkändes eftersom den inte innehöll bevis på att partiet var nazister med kopplingar till "tredje rikets tankegångar". Samtidigt läser jag intervjuer med tjeckiska säkerhetstjänstens chef - underordnad inrikesministeriet - som påstår att de har bevis mot partiet. Det hela verkar mycket underligt och vad värre är så kommer nog affären att förhalas till efter valet i juni eftersom Tjeckien står med en tandlös regering bestående av kanslister fram till omvalet i höst.

Någon har varit mycket mycket klumpig eller mycket mycket smart.

Jag lovar att skriva lite om film på bloggen snart. Men just nu känner jag mig väldigt brydd över situationen i Tjeckien, och eftersom det inte direkt finns några svenska korrar som är där (eller har mina språkkunskaper eller min överblick) så vill jag i alla fall sammanfatta läget lite.

Här kan den som vill läsa lite på engelska om vad som händer se siffrorna för hur romerna lämnar Tjeckien och söker asyl i Kanada. I fjol var de kring 800, bara under det första kvartalet 2009 ligger siffran på 600. Förra gången detta hände, 1997, innebar det visumtvång för tjecker. Det lär inte ske den här gången (Kanada har OS nästa år, så de lär inte riskera utebliven turism) vilket är synd eftersom det är enda gången som tjeckerna ens har börjat grunna på romernas situation. Det var kombinerat med EU-inträdet, då det ställdes som krav att man skulle se över situationen (de hade ju gudbevars börjat dra till England också, romerna). Ett par år senare (2000) granskade jag vad man hade sagt att man skulle göra på pappret och vad som faktiskt hade gjorts för att integrera romerna. Noll och intet blev min slutsats.

Idag har man inte ens tillförlitlig statistik på hur många romer som är arbetslösa eller hoppar av skolan. Man kan inte ens börja analysera frågor som varför så många romer går i specialskolor eller lever på socialbidrag. Detta trots att de tjeckiska romerna i den nyligen utförda europeiska undersökningen var den minoritet som kände sig mest diskriminerad - 83% kände sig diskriminerade.

Fast det är klart, hur skall man kunna veta det i Tjeckien - det enda EU-land om inte har en antidiskrimineringslag?

4 kommentarer:

Charlotte W sa...

Jag tycker det är bra att du skriver om detta.
Be inte om ursäkt för att inte alla inlägg handlar om film, alltså.

D. sa...

Det du skriver stör mig vansinnigt inte att du skriver men det som skrivs eftersom det är sant. Kan förstå att romer väljer att emigrera då till och med akademiskt utbildade män och kvinnor står och föraktar "gypsis" och människor med cleft-lip på föreläsningar som vi har.Fast finns inte dessa tendenser i Sverige också? Häls. svensk i tjeckien!

Christopher Aqurette sa...

När man använder Googles översättning på ungdomsförbundets hemsida så verkar det som de använder ordet "nationalsocialism" mycket flitigt. Stämmer det att de använder detta som beteckning på sig själva, eller är det en slarvig översättning?

Hynek Pallas sa...

Charlotte: Tack.


Christopher: Ja, vilket gör hela rättsprocessen i högsta domstolen till en parodi - det är ju inte direkt så att det här partiet försöker dölja vilka de är. Men de har tonat ner den traditionella "kritiken" (dvs hatet) mot andra än romer och i viss mån invandrare - eftersom detta är något de vet att
de kan få brett folkligt stöd för.
Som D skriver så är romerna ogillade i breda folklager - du skulle bli förvånad om du hörde vad högt uppsatta tjeckiska politiker i etablerade storpartier säger utan att skämmas.

D: Romer är segregerade i många samhällen. Så tendenser finns. Men det är svårt att ens börja jämföra situationen i Tjeckien och Sverige. Ja, du ser det antagligen omkring dig hela dagarna om du bor där.


Och historien ser ju helt annorlunda ut - den totalitära staten har gjort sitt. De flesta tjeckiska romer som lever i landet idag förflyttades av kommunisterna efter 1948, från de slovakiska delarna av Tjeckoslovakien (ofta direkt från landsbygden) - som mänsklig massa till deras femårplaner. De fyllde de nya höghusen, placerades i de nya industrierna och sattes i tjeckiska skolor där de förbjöds att tala sina språk.
De var de första att förlora jobben när industrierna stängde efter revolutionen.
De tjeckiska romerna dödades nämligen väldigt effektivt av nazisterna, ungefär 500 personer överlevde. Detta eftersom tjeckerna själva var mycket behjälpliga med transporten och utrotningen av "zigeuners". På platsen för ett av arbetslägren - Lety - (som i romernas fall blev dödsläger eftersom de tjeckiska kommendanterna aktivt strävade efter att döda dem) drivs sedan ett par år en svinfarm. Romska organisationer har protesterat i åratal, men regeringen lyckas inte flytta farmen. Rätt otänkbart kring minnen från andra världskriget i övriga fall, särskilt allt som är kopplat till förintelsen.