onsdag 29 april 2009

A rotten state

(Varning: det står inte ett ord om film i det här inlägget.)

Såhär som på bilden till höger känns Prag just nu. En vacker kuliss som ruttnar inifrån. Finanskris, ökande politikerförakt, korruption, populistiska politiker, högerextrema krafter som börjar ta plats i det offentliga rummet, pogromer mot romer som än en gång flyr landet en masse... jag skulle kunna fortsätta.

Men alla de här sakerna hänger ihop på ett oerhört alarmerande vis, ändå är det förstås det mest högljudda som får rubriker: Den tidigare KKK-ledaren David Duke bjöds in för att föreläsa på Karlsuniversitetet (!), innan föreläsningen ställdes in och han arresterades för att han i sin - till tjeckiska nyligen översatta - bok My Awakening förnekar Förintelsen.
Den tjeckiska polisen väljer att bjuda in pressen för att plocka honom på en restaurang i centrum - säkert med inrikesministerns goda minne.

Samme minister som istället för att stoppa nynazisternas marcher genom tjeckiska städer - eller deras medborgargarden som "skyddar" vita mot sina romska grannar - samma dag som en tvåårig flicka nästan bränts till döds av någon som kastat in en molotovcocktail i hennes sovrum säger till en romsk aktivist - detta i direktsänd teve - att om inte de, "den andra sidan" (det vill säga romerna), "börjar gå i skolan, skaffar sig jobb och anpassar sig - så kommer det att fortsätta på det här viset".

Fega korrupta idioter som inte har vågat satsa på en långsiktig social politik under två decennier, som berikat sig själva tills de har fyllt sina fickor med pengarna som skulle ha gått till grundplåtarna i ett fungerande samhälle.

De som trodde att chockkapitalism var det enda plåster som behövde för att skapa demokrati efter kommunismens diktaturer kommer att vakna upp med en svår baksmälla efter den här krisen. Tyvärr tillsammans med alla oss andra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju samma, otäcka fenomen av högerextremism över hela Europa just nu, och värst är det ironiskt nog i Ryssland.
Man kan väl inte säga att Marx fick många rätt, men han småler nog lite skadeglatt i sin grav ändå..

Historien upprepar sig. Vad ska man hitta på för ideologi nu, när samtliga totalhavererat?

/Petter W