torsdag 16 april 2009

Café Cinema


Mani Maserrat-Agah, den begåvade regissören till Ciao Bella, har blivit med fik på Södermalm i Stockholm. Det heter, föga överraskande, Café Cinema och det ligger på Södermannagatan 39.

Kaféet serverar inte bara mackor och maträtter döpta efter Manis favoritregissörer och kända skådespelare - sätt tänderna i en Abbas eller Lena - utan tycks kunna bli en välbehövlig arena för debatter om svensk film.

Saxat ur pressutskicket:

I ett filmsverige där många pratar om finansieringsproblem och sviktande publiksiffror, så ska Café Cinema på allvar vara en plats där det innovativa och framåtsiktande samtalet står högst upp på dagordningen. Svensk film behöver inte fler domedagsprofetior, utan här behövs samarbete, skaparglädje och nya röster.

Med jämna mellanrum kommer debattkvällar att anordnas.


En första filmdebattkväll är redan spikad och har ett riktigt lovande upplägg med hela tre (3!) svenska regissörer som jag faktiskt tycker om.


Först ut redan innan sommaren är en viktig och garanterat livlig diskussion om svensk films framtid mellan de heta regissörerna Jens Jonsson (Ping-Pongkingen, God morgon alla barn), Lisa Siwe (I taket lyser stjärnorna) och Baker Karim (tv-serierna Familjen Babajou och Swedenhielms).

Moderator är den välmeriterade filmjournalisten Emma Gray Munthe. Biljetter kan förbokas till lördagen den 9 maj.

En gång i månaden blir det också intervjuer av några av våra mest folkkära och berömda skådespelare inför publik.

Författaren och tidigare SVT-reportern Katarina Wennstam (Smuts, Flickan och skulden), som är gift med Mani Maserrat-Agah kommer under hösten att möta en rad intressanta kvinnliga filmstjärnor. Välkomna.


Det är ju utmärkt, eftersom liknande tillställningar på Filmhuset bara drar den som orkar ta sig ut dit.

Tydligen är det här med kaféverksamhet något av en livslång dröm för Mani, så man får väl gratulera. Samtidigt så hoppas jag - innerligt - att det inte innebär att ännu en riktigt bra svensk regissör går upp i rök efter blott en långfilm.

Lycka till Mani!

1 kommentar:

Tobias Lund sa...

Nu är hemsidan uppe!
http://www.cafecinema.se/