torsdag 28 maj 2009

Anteckningar från ett källarhål


»Nowe Kino Szwedzkie«

Ja, så heter den, min första bok. Det är en underlig historia. Inte bokens innehåll alltså, men tillkomsten. Boken handlar om de senaste årens svenska filmer, med utgångspunkt i att regionaliseringen - tillsammans med det pågående teknikskiftet - faktiskt förändrade mer än att vi bara fick se korvkiosker i Trollhättan.

Jag fick uppdraget sent i december och hade deadline i slutet av mars. Och jag lyckades faktiskt lämna den sista biten text av dryga 400 000 tecken till de polska översättarna två veckor innan deadline. Nu har det bildsatts och översatts och korrats och jag tror att den är på väg till det polska tryckeriet. Releasen, och releasefesten, hålls på ERA New Horizons filmfestival i Wroclaw i Polen.

Lite underligt att blogga dagligen och inte nämna det faktum att man producerar en bok, men jag är av den lättjinxade naturen. Och så var jag faktiskt tvungen att producera sisådär 10 000 tecken om dagen i en livssituation som redan i sig var rätt svår. Men det var skitskoj att som dagstidningsjournalist, kritiker och akademiker få skriva lite mer populärvetenskapligt. Jag kunde sätta filmer i kulturella, sociala och produktionsmässiga sammanhang som kändes både färska och djuplodande. Och nörda ner mig i riktigt långa intervjuer med folk jag gillar, och faktiskt publicera dem i långt format också.

Bilden är från mitt älskade källarkontor där hela boken kom till. Där var det inte många timmar ljus under vinterhalvåret skall jag säga, och den där stackars krukväxten ni ser är ett svart skämt från mina kollegor i lokalen. Tror jag i alla fall.

6 kommentarer:

Charlotte W sa...

Å, kul! Den ska läsas.

Hynek Pallas sa...

Du kan polska?

Hynek Pallas sa...

Men tack för att du tycker att det är kul. Jag skall ta tag i att kanske göra någon svensk version framöver. Nu har jag begravt mig i lite annat jobb.

Martin Degrell sa...

Jag har knappt vågat höra mig för hur det gått med den, ville inte heller jinxa. Men roligt att den är klar, stort grattis!

Hynek Pallas sa...

Tack Martin!

Charlotte W sa...

hehe, den lilla detaljen missade jag...nej jag kan inte polska. Får väl se fram emot översättningen.