måndag 18 maj 2009

Det förflutna och framtiden i Cannes

Att följa de svenska - och de flesta internationella - bloggar från Cannes är färskvarurapport på färsvarurapport. Men det händer en hel del annat i den jobbiga franska hålan när det är festival, saker som kommer att få stor betydelse för filmvärlden:

Martin Scorsese och World Cinema Foundation höll häromdagen presskonferens tillsammans med The Auteurs, Criterion och B-Side och berättade att de under Kent Jones nya chefskap på WCF skall arbeta tillsammans. Det innebär typ att filmvärldens good guys slår sina påsar ihop för att tillgängliggöra restaurerad film på ett bättre sätt. The Auteurs lägger till exempel upp filmerna gratis på sin sida och Criterion lovar att göra löjligt påkostade dvd-utgåvor med larvigt mycket extramaterial för oss nördar.

B-side distribuerar film på alla sätt de kan, för att filmerna skall nå folk. De specialiserar sig på små hemmabakade indiefilmer. Och det är väl det sistnämnda som är det intressanta: om så här intressanta spelare kan gå ihop för att sprida film, så lär det inte stanna vid restaurerade egyptiska mästerverk från 1979.
Ibland känns det faktiskt som om man kan skönja en framtid på distributionssidan som inte bara är kaos.

Inga kommentarer: