torsdag 4 augusti 2011

Världen på en tråd

Jag har aldrig sett Rainer Werner Fassbinders World on a Wire, en tre och en halv timme lång tv-film som den tyske regissören gjorde 1973 - tydligen var den "lost for decades". Men filmen restaurerades nyligen, och man framställde en 35mm kopia som visades på MOMA förra våren och på Berlinalen innan det (där jag missade den med en dag).

Trailern ser helt fantastisk ut - människorna så ofelbart i Fassbinders värld, och världen så omisskännligt sci-fi-film a la 70-tal.Så jag är naturligtvis väldigt sugen på att se den - en film som tydligen berör liknande frågor som Matrix (och Platon) om verkligheten kanske bara är en illusion. Och blev inte mindre intresserad efter att Sam Smith, som ofta designar posters till Janus filmer och omslag till Criterion, la ut arbetet med postern inför en liten amerikansk turné som World on a Wire gör på cinematek i höst (och ja, Stockholms Cinematek - det här är en vagn ni borde hoppa på när tillfälle ges!).

Kan ju vara en av de snyggaste filmplanscher jag har sett på mycket länge.

4 kommentarer:

Stig Björkman sa...

Jag lovar dig, Hynek, filmen är oerhört fascinerande - även om den då och då mest tuggar på och går lite på tomgång. Vill du låna en dvd?

Hynek Pallas sa...

Stig, hemskt gärna. Tack! Det var hur som helst alldeles för länge sedan vi sågs.

Kim Ekberg sa...

Den är fet vill jag ocksa lova. jag gillar dess frenetiska tuggande. jag kan ocksa lana ut den om inte annat, som tack for valerie och ucho. jag är ute och far i världen nu, östeuropa, spanade in nagra moderna tjeckiska och slovakiska filmer; bored in Brno och the garden. kanske fanns det mer spännande exemplar.
simma lugnt.

Kalle sa...

Hörde talas om den för första gången i eftersnacket till den mediokra "Inception". Den finns definitivt med på vill se-listan, tillsammans med några hundra andra filmer som aldrig hinns med...