fredag 20 november 2009

Tre snabba tips till festivalen

Nu lämnar jag snart stan för en annan festival, någon annanstans. En årlig tradition, typ som julafton. Men ska ni bara doppa tårna i Stockholms filmfest finner ni tre tips från min hand i dagens SvD.

Men ärligt talat - med tanke på det rådande läget så är nog det viktigaste festivaltipset att demonstrera ert förakt för Svenska Bio och SF. Och när festivalen är över - börja bojkotta deras biografer. Det är hög tid att skynda på utvecklingen nu när deras hotfulla beteende riskerar att hämma intressant svensk film ett bra tag framöver.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Blandar du inte ihop korten nu? Svenska Bio är biografägare, inte filmdistributör. SF kan möjligtvis klandras i sin egenskap av distributör, inte biografägare.

Att Miss Kicki inte kommer upp på bio beror ju på att ingen distributör verkar vara villig att distribuera den. Inte på att biografägarna vägrar visa den. Inte ens Folkets bio verkar vara intresserade av att hjälpa till.

Ha det så trevligt i Thessaloniki!

Hynek Pallas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hynek Pallas sa...

Biografägarförbundets ordförande heter Peter Fornstam och är VD för Svenska Bio. För att börja i den ändan.

Eftersom ingen i filmsverige som jag har talat med är villig att gå on the record så kan jag bara bara spekulera i varför ingen distributör är villig att ta i filmen och varför ingen vill sätta upp den. Men jag kan väl säga som så att du som kommenterar underskattar SFs makt rätt grovt. Svenska distributörer är helt beroende av Sfs välvilja. De styr över SF och de styr över Svenska Bio, och till viss del över Folkets Bio också - eftersom det finns titlar som FB distribuerar men som fungerar mycket bättre hos SF än på deras biografer. Att tro att distributörernas val inte hänger ihop med biografägarnas (SFs) åsikter är oerhört naivt.

Men FB har ett annat problem: de har inte så mycket utrymme. De tar sig an så jävla mycket bra film som SF och Svenska Bio ignorerar att vi bara kn vara tacksamma över att de klarar den bördan. Visst, kanske få de plats för Miss Kicki i april, vad vet jag. Men "hjälpa till" är knappast rätt uttryck. Jag tror att Miss Kicki t ex har mycket större kommersiell potential än Behandlingen, men Miss K var klar senare än B. (Utan övriga jämförelser dem emellan).

Hur som: det biografägarförbundet (Sf/Svenska Bio) nu har gjort är elakt eftersom det är en skrämseltaktik som är riktad mot alla ens funderar på att sprida sin film på intressanta sätt vid sidan av biografen - men som skulle vilja utnyttja biografen också.

Kristian sa...

Tycka vad man tycka vill om utspelen, från allas håll.

Men att säga att Svenska Bio ignorerar Folkets Bios filmer är verkligen inte sant.

Folkets Bio har precis den sortens film som Svenska Bio vill visa. Victoria visar nästan alla deras titlar. Men Grand ligger lokalt konkurrensmässigt för nära Zita, vilket innebär att de inte får en enda film av den anledningen. Så det finns outnyttjade biografer, som VILL men inte får chansen att visa, av samma kapitalistiska anledning som SF's nästan-monopol drivs av. Victoria i sin tur, som kanske är den mest eftertraktade biografen i stan just nu, tvingas bygga ut för att kunna hålla titlar (även Folkets bios) längre.

Att bojkotta Svenska Bio i Stockholm vore bara ett sätt till att döda kvalitétsfilmens chanser till att visas på Bio.

Hynek Pallas sa...

Kristian: Victoria gör ett bra jobb, och jag är glad att biografen har fått den funktionen. Eller rättare sagt: att man känner av intresset för film beroende på sin geografiska position. (Detsamma kan väl sägas om t ex Rio.) FBs filmer fungerar utmärkt på söder, och det är knappast någon nyhet.

Frågan är väl om Grand skulle fylla en liknande funktion om de visade samma filmer som Zita, eftersom Zita, som du påpekar, ligger så nära.

Hur som helst; när jag skrev om utrymme menade jag mindre antalet biografer (och här är dessutom Stockholm ett väldigt speciellt exempel) utan kalenderåret som helhet. Att som distributör ta på sig alltför mycket titlar blir svårt ur marknadsförings- och lanseringsynpunkt - särskilt om man inte har tillräckligt många egna biografer som man förfogar över, kan programmera på egen hand och där man med kort varsel kan byta ut och programmera om med kort varsel beroende på efterfrågan eller aktuella händelser. Som det ser ut nu skulle väl en smart distributör med tillräckligt många biografer kunna slänga in MK och faktiskt få en bra beläggning eftersom filmen har fått så mycket publicitet.

Samtidigt anser jag att det är fullständigt idiotiskt av Biografägarförbundet, med Fornstam i spetsen, att gå ut och säga sakerna de säger. Det behövs stora förändringar i hur man lanserar film i olika fönster, och biografägarna borde förstå att slaget är helt över och intressera sig för hur de kan vara med och dra nytta av den saken.

andrea sa...

Det råder en stor missuppfattning vad gäller distributionen av Miss Kicki. Kopian är precis klar och arbetet med att hitta rätt distributör och rätt biograf börjar nu. Guidance (Behandlingen) visades första gången på Göteborg Filmfestival 2009 (utan distributör) och har biografpremiär nästan ett år senare; den 4 december. Att Fornstams uttalande är skrämmande reaktionärt och ofantligt dumt råder det däremot inget tvivel om.

Hynek Pallas sa...

Andrea: Visst, men det råder väl ingen tvivel om att biografägarnas reaktioner framförallt kommer av att en svensk film distribueras på det här viset? Den vanliga ordergången - festivalpremiär, sedan biografdistribution - luckras upp och det vill de inte veta av. Om det gällde någon columbiansk dokumentär som de aldrig skulle röra i med tång så spelade det ju ingen roll. I bakgrunden ligger väl tanken att biokravet helt försvinner från produktionsstödet, så man ska väl också se det som en lobbying mot den saken.

Deras reaktioner och uttalande tycker jag känns som hot mot den som vill välja andra vägar en biografen, och jag vet ju att de har uttalat dessa hot mot andra filmare/produktionsbolag som velat pröva andra vägar parallellt med biografen.

Att MK nu kan få chansen att ses på andra vis samtidigt som den uppmärksammas är knappast av ondo. Och - tror jag - positivt för den distributör som en dag tar i den eftersom filmen kan få växa via att folk snackar om den.

Med tanke på den uppmärksamhet Miss Kicki får nu tror jag hur som helst inte att den kommer att stå utan vare sig distribution eller biograf så jättelänge.

andrea sa...

Hynek: Jag håller helt och hållet med dig. Min kommentar var främst riktad till "anonym". Huruvida Folkets bio är intresserade eller inte vet vi ju inte i nuläget precis som vi inte heller vet om någon annan distributör är det. (Däremot finns det ju en risk att distributörer som visar sina filmer på SFs biografer inte vågar satsa på Miss Kicki efter Formstams uttalande) En ny biografkedja någon? Kanske något för SFI att satsa på framöver?

Hynek Pallas sa...

Andrea: Jag fattar, jag misstolkade dig lite.
Ja, förutsatt att SFI ska fortsätta att trycka på hur viktig biografen är för filmen så finns det inte så många alternativ. Någon helt kommersiell aktör har jag svårt att tänka mig.

Anonym sa...

"Kopian är precis klar och arbetet med att hitta rätt distributör och rätt biograf börjar nu". Jamen, what's all the fuss?. Man får ju intryck att filmen har fått nobben av samtliga svenska distributörer redan. Lycka till Andrea och alla andra inblandade.

"Som det ser ut nu skulle väl en smart distributör med tillräckligt många biografer kunna slänga in MK.." Smart distributör med många biografer? Hynek, vilka andra svenska distributörer, utöver SF och Folkets Bio, kontrollerar egna biografer?

Hynek Pallas sa...

Även de skulle ju kunna vara smarta.