tisdag 17 november 2009

»T'was twenty years ago today«

Tjugo år sedan sammetsrevolutionen tog sin början idag alltså, och jag skriver en kommentar i SvD om hur president Václav Klaus väljer att högtidlighålla detta datum i Prag. En mer personlig reflektion publicerade jag på Weird Science för ett tag sedan.

Uppdatering:

Läs det här högintressanta inlägget på bloggen Tidens tecken med långa citat av suveräne Slavoj Žižek. Jag kan hålla med och tar två snabba exempel från Tjeckien: privatiseringskupongerna - en slags aktier med rätt att köpa statliga objekt som auktionerades ut när man inte kunde hitta deras gamla ägare - som delades ut till alla Tjeckoslovakiska medborgare 1990 köptes för struntsummor upp av eliten. Det fanns bara en bemedlad elit 1990: de gamla kommunisterna.

I gårdagens SvT-dokumentär kunde man tydligt höra uppgivenheten kring det samhälle som föddes i Václav Havels tal om sin depression kring 1991, och Ivan Klimas tal om masskulturens och konsumtionens Tjeckien (om tjugo år är Tjeckien till en tredjedel täckt av shoppinggallerior om byggandet av dem fortsätter i samma takt som idag).

Klima går tack och lov inte så långt som Havel, som börjar tala om bristen på andlighet i dagens Tjeckien på grund av att det är ett ateistiskt land (Vaclave - är det så mycket bättre i Polen?) - men det är intressant att koppla till hur allt fler tjecker idag söker sig till olika New Age-filosofier, och diverse sekter.

Enligt nya rön inom psykologin är det vanligare att människor med trauman i bakgrunden söker sig till New Age - och det är väl så jag ser diktaturers tillstånd, och kanske till och med deras upplösningar.

Inga kommentarer: