söndag 30 november 2008

Filmbloggar - söndagstips

Som europé kan man visserligen inte kolla på filmerna på den nya Criterionsidan, men man kan följa deras blog The Criterion Current och klicka sig vidare till utmärkta cineastsidan The Auteurs och deras blog The Notebook.

För ett par dagar uppmärksammade de bland annat att New Yorker Films ger ut saligt avlidne senegalesen Ousmane Sembènes (och Thierno Faty Sows) film Camp de Thiaroye.

Thessaloniki gav i år ett Sembèneretrospektiv som jag bara hann glutta på - jag såg inte Camp de Thiaroye men väl komedin Xala (Impotens) från 1974, en allegorisk attack på afrikansk neokolonialism.

Sembène är väl den mest kände av de stora afrikanska regissörerna, men likväl relativt okänd här i Sverige. Schemakonflikter gjorde det omöjligt för mig att se flera av hans filmer, men om de nu blir mer lättillgängliga på dvd så kanske man kan se dem och skriva något längre om de teman som han tar upp och som är högst relevanta i många afrikanska länder idag.

Via Auteurs hittar jag också bloggen Self-Styled Siren som skriver underhållande och initierat om klassisk Hollywoodfilm.

Det enda problemet är att hitta tid att se på alla de fantastiska filmer det skrivs om och samtidigt låtsas ha ett liv.

Inga kommentarer: