tisdag 19 augusti 2008

Ny säsong av psykfilm


En ny säsong av Jonas Mosskins filmserie Psykologer tittar på film drar igång den 28e augusti med Ingmar Bergmans Persona - rista in i kalendern! Alla filmer och samtal ser som vanligt intressanta ut, men jag rekommenderar varmt Water Lillies den 30e oktober (särskilt som denna utmärkta franska film inte fick svensk biodistribution). Jag har skrivit om den här.

Lögnen om att det inte går att dra folk till biografen med annat än breda filmer - som SvD skriver här så visar även "kvalitetsfilmsbiografer" (ursäkta uttrycket) mer bred film - överbevisas om och om igen genom serier som psykfilm, och små filmfestivaler som drar mycket folk (psykfilm är alltid slutsålt). Våra biovanor har ändrats - SOM-rapporten ”Svenska Biovanor 1988-2007” från i juni (ladda ner på sfi.se.) visar att det som minskat sedan 1990 är vanebesökandet. Vi går inte på bio en gång i månaden utan när en stor film "som alla talar om" drar.
Enligt SOM går vi heller inte på grund av det sociala eller bekvämligheten utan främst på grund av bild- och ljudkvalitet. Därför måste nya företeelser - nya sätt att visa film, nya samanhang - få oss till biografen - och filmserier som psykfilm är således en stor del av biografens eventuella framtid.

Jag återkommer till biografen och dess framtid med en längre text om ett par dagar.

Inga kommentarer: