onsdag 6 augusti 2008

Mjukstart - Valerie and Her Week of Wonders och tjeckisk film i Stockholm


Efter en månadslång semester med en stor hög utlästa böcker, men utan dator, tv och tidningar - ja, vid ett tillfälle lyckades jag till och med tappa min mobil i havet och funderade två gånger innan jag plockade upp den - är det inte helt lätt att bara kicka igång. Eftersom jag inte får chansen att mjukstarta med mina andra jobb - snarare tvärtom - får jag dra igång lite försiktigt här med ett par tips.

Det eminenta brittiska dvdbolaget Second Run ger ut Jaromil Jires tjeckoslovakiska kultklassiker Valerie a týden divů senare i augusti. Det är en surrealistisk skräckfilm, till stora delar lånad från sagor som Rödluvan och Alice i underlandet, som handlar om att Valerie får sin första mens. Vilket som alla vet är en klassisk huvudingrediens när vita medelålders män gör skräckfilm/skriver skräckromaner.

I slutet av augusti och början av september minns man på tjeckiska centret i Stockholm 1968. Programmet ligger inte på webben än, men titta in då och då för jag vet att man bland annat kommer att visa filmen Örat (på tjeckiska Ucho, jag har skrivit om den här) gratis. Och den filmen är ett måste, i synnerhet på duk och särskilt i dessa FRA-tider. Där kan man se vad blotta misstanken om avlyssning och övervakning ger: paranoia och självcensur.

6 kommentarer:

Conan sa...

Second Run har så sjukt snygga omslag! Äger tyvärr inga... än. Har du sett "The Third Part of the Night" som Kim Newman hyllar i senaste Empire? Verkar otroligt fascinerande!
http://www.secondrundvd.com/
release_tpotn.php

Hynek Pallas sa...

Hej Conan
Det har jag tyvärr inte. Jag upptäckte dem genom deras utgåvor av tjeckoslovakiska Nya Vågen-filmer, och har jobbar mig vidare. Den enda av deras polska filmer som jag har set än så länge är Andrzej Munks oavslutade Passenger. Deras omslag är verkligen snygga, och även om exramaterialet sällan smäller högt - intervju med knarrig akademiker framför bokhylla - så är häftet till filmerna desto bättre eftersom samme akademiker ofta gör sig väldigt bra i skrift.

Jag har faktiskt intervjuat ägaren till Second Run för en artikel om nya dvdbolag. Han lämnade ett skivbolag, tror det var Mute, för att ägna sig åt sin inte särskilt inkomstbringande passion att få ut glömda filmer på marknaden.

Charlotte Wiberg sa...

Tack för ännu ett mkr intressant tips!

Hynek Pallas sa...

Varsågod. Kul att du gillar dem. Shepitko-filmerna kom idag förresten, så det är kvällens double-bill.

bella sa...

Har de verkligen en duk? Inte som på polska institutet där det är videoprojektor?

Skulle du kunna tipsa om nån bra sida där jag kan köpa ungersk film, gammalt/nytt? Eller ännu mer, hur inhandlar du film? Köper du, isåfall var, eller laddar du ner?

(Min kille åt middag med Jirina Bohdalova -94.)

Hynek Pallas sa...

Hej Bella
Bolaget som vi diskuterar här ovan har gett ut en del ungersk film från 60-90-tal. Kolla in deras hemsida secondrundvd.com
Deras filmer köper jag på play.com, som är pålitliga.
Jag har halvtaskig koll på ny ungersk film, men bl a Kornél Mundruczó Johanna från 1995 har getts ut i Sverige och finns nog på discshop. samma sak med Nimrod Antals hyllade Kontroll (tror jag finns i Sverige i alla fall). Unvik fö hasn Hollywoodskräckis Vacancy...
György Pálfis Taxidermia från 2006 har jag sett på filmfestival och den är enbart för kräsmagade. Vet inte om den är utgiven i Sverige, men säkert i England och då gäller play.com för den med.
Vattenpolofilmen Children of Glory om revolten 56 recenserade jag här, men kan väl inte direkt rekommendera den.
http://www.svd.se/kulturnoje/film/
artikel_1076719.svd

De visar filmern på armémuseum tror jag, för de har en kass duk.