måndag 4 mars 2013

Informellt rörmokeri

En fråga till svenska filmfestivaler: om ni behöver laga rören i köket, ringer ni då en rörmokare och frågar om hen kan fixa dem "lite informellt"?

Nej, just det.

Samma sak gäller svenska filmjournalister - med den skillnaden att vi vet att "informellt" inte betyder svarta pengar (vilket jag utgår ifrån vore rörmokarens första tanke i det läget) utan inga pengar alls.

Snälla sluta.

 De flesta av oss ser kontinuerligt på ny film (och gammal), läser tidskrifter och böcker, åker på festivaler - håller oss förkovrade helt enkelt. Och det för en rätt dyr summa. En del av oss har till och med studerat våra ämnen, och andra ämnen, för att kunna göra det här så bra som möjligt. Kanske har vi studiemedel som måste betalas tillbaka.

Så snälla - börja skriva in kostnaden för dem som arbetar professionellt med att föra samtal om film i Sverige - i skriven form, på tv, radio och sedan framför er festivalpublik - i er budget från början. I slutändan kommer alla tjäna på det.

Tack på förhand.

Ps: Ingen skugga över den person som framförde frågan denna gång: en del i problemet är att flera svenska festivaler ständigt byter ut anställda så att de nya på posten omöjligen kan veta hur festivalerna tidigare har missbrukat folk.

2 kommentarer:

Stig Bjorkman sa...

Bra - om inte rutet men i vilket fall framfört i hovsam ton. Efter ett liv av medverkan som s.k. filmexpert i olika sammanhang dâr det förutsetts att man är så förbannat intresserad av sitt verksamhetsområde att man gärna ställer upp i olika sammanhang med ett "tack för att du kom" som enda erkänsla har jag börjat tröttna på dessa förväntade gratisframträdanden. Stockholms filmfestival brukade bjuda på en middag eller två som ett "blygsamt tack". I höstas uteblev även det. Nu uteblir jag i stället...

Hynek Pallas sa...

Ja, är det inte härligt. Tror botten nåddes när jag av en festivalgeneral efter ett gräl om en sådan här sak (där jag dessutom hade fått intrycket av att jag skulle få betalt + inte ens bjöds med på efterföljande middag) fick förklarat att jag skulle vara tacksam - eftersom "det gav mig erfarenhet".