onsdag 22 september 2010

Uppdrag granskning: Film i Väst

För den som är intresserad av och insatt i den svenska filmregionalpolitiken framkom kanske inget nytt i tisdagens Uppdrag granskning om Film i Väst. Det var den gamla vanliga visan: genererar verkligen skattepengarna som pumpas in i regionernas kulturcentrum något tillbaka: Ger de jobb? Skatteintäkter? Eller är det bara en chans för lokala pampar att åka ner till Cannes och sola sig i glansen av Zentropas produktioner - istället för att besöka snoriga treåringar på dagis (som en kritisk röst uttrycker det i programmet)?

Jag tycker verkligen inte man ska vara naiv när det gäller den omvandling som skett, och sker, i hela Europa av gamla industriorter till kulturella entreprenörer. I Sveriges fall är det olyckligtvis så att det finns en enorm maktkoncentration när det gäller film (och annan kulturproduktion) kring Stockholm; Film i Väst har skapat fler pendlande frilansare än nya arbeten på plats.

Samtidigt är det svårt att mäta alla effekter. Själv tror jag att maktförskjutningen har varit positiv för »Göteborgsskolans« filmare, som fått närmare till ett filmproduktionscentrum med muskler.
En annan aspekt som helt förbigås i programmet är växthussatsningar på unga filmare, utbildningar inriktade på framtidsfrågor; dataspel, 3D ochsåvidare: finns de, och om, vad har de då för betydelse? För sådant kan ju ge avknoppning över en mycket längre tid.

Nå - se programmet i Svt Play och gör en egen bedömning.

Uppdatering:

Och läs Johan Cronemans med rätta kritiska krönika om programmet.

2 kommentarer:

Annika Ivarsson sa...

Jag hade hoppats att programmet skulle handla mer om varför Film i Väst inte haft något växthusstöd på flera år och var pengarna som FiV får från regionen för talangutveckling tar vägen, samtidigt som FiV har en uttalad satsning på att enbart samproducera storfilmer.

Hynek Pallas sa...

Hej Annika. Det kändes som att UG, tyvärr, var mest intresserade av De Stora Frågorna och de Stora Pengarna - vilket är synd eftersom det finns flera frågor (bland annat de du tar upp) med vilka man skulle kunna framföra en hård och svidande kritik, och samtidigt lyfta fram andra regioner som positiva exempel.