onsdag 15 augusti 2007

Oh please! (Astoria som "stans" biograf)


DN har en dålig filmrelaterad artikel med konstiga påståenden införd i kulturdelen idag.

Jag har tidigare argumenterar för statliga biografer och statlig distribution/import som ett komplement till filmmarknaden som den ser ut idag. Det skulle naturligtvis skötas av folk som vet något om film. Redan av inledningen till DNs artikel förstår vi att det här rör sig om något helt annat. Där framför Ingvar von Malmborg (mp) den här åsikten:

"Ingvar von Malmborg menar att Stockholm länge saknat en biograf för europeisk storfilm, särskilt filmer som håller en viss kvalitet."

Europeisk storfilm är - i ordets rätta definition - detsamma som samproduktioner mellan europeiska länder, det vill säga europuddingar som den usla L' auberge espagnole. Eller alla svenska polisfilmer som är pixade av tyskarna och belgarna och danskarna. Menar von Malmborg den franska filmen - denna i många okunniga kultursnobbars trånga ögon sista bastion mot amerikansk vulgofilm - så tala klarspråk. Men för den som satt sin fot på de stora europeiska festivalerna ter sig ett sådant scenario som slasher-skräck. För jag har vadat genom så mycket unken skit från de franska och italienska filmapparaterna (för att ta två exempel på länder som producerar mycket och dyr film); deras "storfilmer" gör för det mesta ingen glad. Sanningen är att de riktigt kvalitetsmässiga (stor)filmerna från dessa länder kommit till Sverige och, trots Triangelfilms bortgång, lär fortsätta att komma eftersom det finns en kulturmedelklasspublik som skulle äta bajs om det kom från Frankrike. Det kommer SF och Svensk Bio att fatta och jag tror att deras nya giv på "smalare film" delvis kommer landa där.

Artikeln fortsätter med fantastiska oklarheter:

"När Ingvar von Malmborg säger Europa menar han det i dess vidaste bemärkelse och även film från tredje världen skulle vara intressant. Där gör dock, som han ser det, Folkets Bio redan en stor insats."

Vaddå, får Östeuropa vara med och leka? Vad menar karln?
Och vid sidan av "Europa" finns alltså bara tredje världen? USA är, förstås, detsamma som ondska och alla filmer som kommer därifrån är Hollywood och marknad. Sydkorea? Kina? Är de Europa (i vidaste bemärkelse) eller tredje världen?

Men konstigast är det här uttalandet:

"Ingvar von Malmborg menar att en biograf för europeisk film skulle säkra filmproduktionen, inte bara i Stockholm, utan i hela Sverige."

Okej?

Och roligast är det när von Malmborg bestämmer sig för Astoria på Nybrogatan - utan att ha kollat med fastighetsägaren om där skall fortsätta vara biograf. Eller med den nuvarande ägaren Svenska Bio för den delen, de har redan skeppat iväg inredningen till någon landsortsbiograf.

Herregud. Skulle politikerna hoppa på tåget lite tidigare så kunde vi kanske ha några biografer kvar överhuvudtaget. För Stockholm är en stad där man inte kan riva en koja om den är från 40-talet - men där man kan bygga om Röda Kvarn till Urban Outfitters utan att någon blinkar.

Nej, skall kulturborgarrådet tjacka biografer för Stockholms räkning är det här argumentet bättre för alla inblandade: De gamla fina singelbiograferna är viktiga historiska rum som borde bevaras. Jag tycker inte att man skall behålla alla - utvecklingen har sin gilla gång - men jag tycker att en-två biografer skulle bevaras på samma sätt som museer. Argumentet är att biograffilm är en helhetsupplevelse, där rummet utgör en del av totalkonstverket. (Det skulle naturligtvis kunna visas både ny och gammal film i lokalerna).

Det här är i biografbevaringssyfte viktigt. När det gäller filmprogrammering och visning av "annan film" än mainstream (eller hur jag nu skall tolka von Malmborg) så tycker jag fortfarande att en kedja statliga biografer är den bästa vägen att gå. Om von Malmborg vill göra något vettigt argumenterar han utifrån den här ståndpunkten, ser till att det finns statliga biografer/statligt stödda på något vis - och låter sedan andra sköta programmeringen.

Och sluta för guds skull att tala om att "förvalta arvet från Ingmar Bergman". Det är ett förskräckligt påstående och har inget med von Malmborgs biografplaner att göra.

Jag föreslår Ossi Carp att han lyfter på luren och ringer folk som sysslar med film nästa gång.

3 kommentarer:

Emma sa...

Tänkte samma sak när jag läste artikeln. Europeisk storfilm, my ass.

Charlotte sa...

Hehe, amen to that!

m sa...

Well, det är väl som med allt annat i Astoria-affären: minst ett år för sent.

Sen är det väl tveksamt om SF ens kommer att lägga sin satsning så högt upp i kultursfären. Vi talar ju trots allt om samma företag och samma sättningschef som tackat nej till att visa både Amelie från Montmartre och Italienska för nybörjare med orden "och vem ska se det här då?".