torsdag 22 april 2010

»Det är ingen risk att någon tar dig för en riktig kvinna heller«

Om du som jag missade Cinematekets Mai Zetterling-kväll (och ja, kanske ändå) så är Kulturradions dokumentär om regissören och skådespelaren absolut mumma.

4 kommentarer:

Tony sa...

Zetterling, ja. Den Förbisedda med stort F. Kvinnan utanför kanon. Den som bara filmvetarna känner till.

Börjar det inte bli dags att meta-omvärdera henne? Okej, för 10 år sen kanske hon fortfarande stod i skuggan, men idag? Tycker det snackas om henne mest hela tiden och har så gjorts ett bra tag. Och hur många filmer finns t ex utgivna av Sjöberg? Ekman? Molander? ...Zetterling?

Bortglömd? Pyttsan. Tror du med din Cinemateket-pudel för ett tag sen var mer än lovligt naiv. Cinemateket kör inte Zetterling-retro för att återupptäcka henne. Cinemateket kör Zetterling-retro för att hon är svenska filmhistoriens mest kända underdog. Som säljer biljetter. Kan nog se oss i månen efter att de skulle köra en serie med någon "verkligt" undanskuffad. Som den där tjecken du snackade om.

Hynek Pallas sa...

Tony, ja och nej.

Hon är inte någon doldis, men knappast så uppmärksammad som hon borde vara.

Det kändes dock inte speciellt förvånande att Cinemateket körde en Zetterling-retro, nej. Men det som inte har gjorts kring Zetterling, trots att hon har getts ut på dvd och finns tillgänglig, är en mer sammantagen presentation där man ordnar diskussioner och presentationer kring filmerna.

Något som ofta ger mer mediala effekter som t ex dokumentären jag länkar till här (den kom inte när filmerna släpptes för ett par år sedan t ex).

Det var en av de saker jag efterfrågade i min krönika, därav pudeln.

Jag vidhåller min kritik av att detta bör gälla mycket mindre kända regissörer, och att Cinematek har i uppgift att lyfta fram dessa - och paketera dem på liknande sätt.

Tony sa...

...inte så uppmärksammad som hon borde vara...

Hur uppmärksammad borde hon vara då? Vilken svensk regissör med storhetsperiod för 40+ år sen får (mycket) mer uppmärksamhet? Annan än Bergman?

För övrigt känns väl det där tvåtimmarspasset inte mer än pliktskyldigt för ett retro anordnat av nya jippo-Cinemateket? Hasse fick ju en hel helg av sff för inte så länge sen!

Hynek Pallas sa...

Okej, okej - du läser uppenbarligen den här bloggen, så du vet att jag tycker att det borde serveras mer, och mer obskyrt än Zetterling.

Men inom ramen för den krönika jag skrev så var det här rätt - det var en av de saker jag efterfrågade och pekade på. (Och effekten av de där två timmarna, andra presentationer, texterna i deras blaska gav alltså visst medialt resultat i form av en radiodokumentär).

Att jag sen inte tror att det kommer att bli som jag "vill", det är en annan sak. Så jag får fortsätta att tipsa om obskyra dvder och visningar här och var tills någon ger mig en biograf och en säck med pengar, så jag kan programmera mitt eget Cinematek.