lördag 17 april 2010

Vulkanaska på filmremsanDen här helgen får man välja mellan en uberkonkret blockbuster, typ 2012 där jordens medelpunkt smälter och askmolnet förstör mer än möjligheterna att ta sig hem från solsemestern.

Eller lite metaforiska märkligheter i John Hustons underbara filmatisering av Malcom Lowrys bok Under vulkanen - om en brittisk diplomat/ alkoholist (samma sak) som gör en Leaving Las Vegas i Mexiko. Inte så mycket aska i luften, men i hjärnan.

Själv valde jag dock att se på Piraya igår. Vi barn av 70-talet nöjer oss nämligen inte med naturkatastrofer som de ekologiskt medvetna 80- och 90-talskidsen. Det ska vara muterade djur, genetiskt uppfuckade av den amerikanska militär vi skedmatades med hat mot post Vietnam, för att vi ska känna oss nöjda.

4 kommentarer:

Björn sa...

Jag tänkte förstås också på "Under the volcano" dessa dagar:

http://twitter.com/bjolofs

Hoppas Hustons "Freud" kommer på DVD snart, jag fick precis tag på briljanta ""Reflections in a golden eye".

Martin Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martin Johansson sa...

Är Piraya en film som du rekommenderar?

Hynek Pallas sa...

Ja, jag hoppas allt av Huston blir lätt att få tag på snart.

Martin: Nä, inte särskilt. En av alla dessa hajen-liknande filmer; här med muterade pirayor i huvudrollen. Och en alkoholiserad snubbe som kickar spriten tack vare hotet mot sin blonda lilla dotter (och med benägen hjälp av en lättfotad ung dam).

Jag tycker dock att det är fascinerande hur den populärkulturella industrin kombinerade 50-talets utsläppsskräck (där moderniteten i form av t ex kärnkraft blev ett hot som gjorde att insekter växte till jättestorlek) med den misstänksamhet och kritik som hade växt fram mot den amerikanska militären efter Vietnam. Men filmen är fortfarande billigt skräp - inte det minsta skrämmande, och "effekterna" är mest skrikande badare och lite dåligt blodade dockor.