torsdag 25 november 2010

Krepper om Kritik

Även skådespelaren Magnus Krepper skriver en debattartikel om hur hemskt det är ställt med den svenska filmkritiken. Passionerat, verkligen. Det enda som saknas är ett enda exempel på det här:

»Kritik ska vara objektiv och skriven utifrån konstnärliga perspektiv, men istället möter jag överdrivet positiva recensioner helt utan substans. Många av kritikerna saknar kunskap att bedöma det se ser på konstnärliga grunder, det blir annat som styr – vilken kändis som spelar huvudrollen, hur många som kommer att gå och se den. Man hyllar det som är mainstream, som många kommer kunna ta sig till, och säger sedan att det aldrig görs nyskapande svensk film. Men när det kommer någonting nydanande sågas det för att man inte förstår det.«

Istället för att svamla skulle han kunna gå in på Filmnyheterna, och kolla in snitten för fjolårets filmer. Där ligger Flickan i topp, och filmer som Apan, Man tänker sitt och Behandlingen ligger inte så dåligt till de heller - alla med över 3 i snitt. Göta Kanal ligger i botten. Men Krepper kanske har en annan uppfattning om vad som är mainstream och vad som är smalt.

Inga kommentarer: