Nyheten om den amerikanske missionären John Allen Chau som fick för sig att besöka en isolerad stam på en ö i Bengaliska viken och dog i en skur av pilar har rönt stor uppmärksamhet världen över.
För den som inte kan få nog av den här sortens historier – om så av nyfikenhet eller (post)koloniala anledningar – har det faktiskt kommit flera filmer på senare år. Kanske ökar intresset i takt med att allt färre fläckar av klotet kvarstår. Senast i augusti fångade en drönare en okänd stam i Brasilien.
Eller så är det, som i Eli Roths hyllning till skräckfilmen Cannibal Holocaust, omsorg av naturen som får oss att hamna hos de sista "naturfolken". I Roths Green inferno från 2013 är det ett gäng amerikanska studenter som protesterar skövlingen av Amazonas och därför råkar i händerna på en okänd stam. Eller i tänderna då.
För den kräsmagade finns istället James Grays The lost city of Z, baserad på den brittiske upptäckaren Percy Fawcetts liv. Jag tycker inte att det är lika starkt som Grays filmer vanligtvis är; både spel och narrativ är långt ifrån övertygande. Men ändå finns här – förutom Darious Khondjis (Amour, Seven, Delikatessen) utsökta foto – just den där känslan av besatthet som det outforskade skapar hos vissa människor. Och som kanske i lik hög grad som kristet missionerande ledde till Chaus död.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar