måndag 17 maj 2010

Filmkonst ikväll

Vad är skillnaden mellan en film och en konstfilm?
Den senare är loopad.

Ibland - rätt ofta - är den enda skillnaden mellan säg en kortfilm och en gallerivisad konstfilm just detta. Göteborgs filmfestival, som har en hård policy att premiärvisa filmer, tackade nej till Axel Peterséns kortfilm Close to God / Far from Home (somewhere in between pop & classical) för att den hade visats på ett galleri. Även om det var deppigt för filmen är bra, så är det på sitt sätt intressant eftersom det river ner några fler väggar om vad en film är: Peterséns verk ansågs vara en film, oavsett var det hade visats.

Att det var fler filmarbetare på vernissaget för Axel Peterséns videoinstallation The tracks of my tears på galleri Mejan häromveckan än det är en vanlig torsdag i filmhuset, är väl inte heller så konstigt. Gränserna mellan film- och konstvärlden suddas ut allt mer (ett annat exempel är väl att det var en »filmskribent«, nämligen jag, som skrev presstexten till verket).

Man kan som FLM-Jonas skriver se det krasst, som att exponeringsytorna blir fler när man gör film i olika sfärer. Vilket förstås är sant. Men avgörande för viljan att arbeta alltmer med rörlig bild som verktyg är nog ändå vad vi är uppfödda på - och vilka saker vi tycker är intressanta att utforska. Vi anpassar ju verktygen efter de tingen.
Tid och rum tycks till exempel aldrig sluta fascinera konstnärer, även om regissörerna - för vilka det är något konstant - gör allt för att vi ska tänka på den som linjär och okonstlad. (Förutom när det skall till att tidshoppas på spännande vis, som i Babel...).

Men, och detta är tror jag helt avgörande, ett verk som The tracks of my tears skulle varit för dyr att göra bara för några år sedan. Nu är allt billigare, snabbare, lättare och därför tillgängligare.

Nå, det är ett stort fält med en massa frågor. Förhoppningsvis kommer vi att beröra massor av dem ikväll, när jag leder ett samtal på Bio Rio om konst och film och konstnärer i filmvärlden med Erika Wasserman, Ernst Billgren, Joanna Rubin Dranger och Johan Jonason.

Före samtalet visas Julian Schnabels fina film Before Nigth Falls. Filmen börjar klockan 19.

Inga kommentarer: