onsdag 2 december 2009

Sights & Sounds 09-lista

Jag är ingen stor vän av listor, men tycker att de 60 kritikerna i Sight & Sounds 09-enkät (januarinumret) mestadels träffat rätt. Att toppa med Jacques Audiards A prophet, följa den med Kathryn Bigelows The Hurt locker (mer om den på fredag) och Claire Denis 35 Shots of Rum tycker jag är toppen.

Mer bra, av det jag har sett, på listan: White Material av Denis; Antichrist av, ja ni vet. Och Pixars Up.

Dåligt/oförståeligt på listan: Inglourious Basterds.

Nota bene: Eftersom Bright Star av Jane Campion är med på listan så är fyra av regissörerna kvinnor. Även om en av dem förekommer två gånger. Fast just det är kanske bara än mer exceptionellt: Denis är just nu den intressantaste regissören i världen och det är bra att det märks på platser som inte är en film-på-bio-mässig öken som, hrmm, Sverige. (Fast det reguljära holländska bioutbudet var nog än mer av en chock, fy fan vad uselt).
Vi får vara glada att White material troligtvis går upp här nästa år.

Det enda svenska tidningar kommer att rapportera om: Låt den rätte komma in kniper femteplatsen.

3 kommentarer:

Jacob sa...

En rätt fin bedrift av Denis att ha två filmer på listan. Jag har såklart inte haft möjlighet att se någon av dem. Dock: Bright star går upp på juldagen! I konkurrens med Göta kanal 3 och Old dogs...

Henrik sa...

The hurt locker är en film jag verkligen inte förstår hur någon kan tycka är något speciellt. Visst, smaken är som baken men ändå.. Ser frameot att läsa mer om den på fredag. :)

Hynek Pallas sa...

Jacob: Och så får man tillägga att Låt den rätte också gör en fin bedrift - den klättrar från 9:e till 5:e plats på samma lista. Fast det säger mer om dagens filmlandskap än något annat.
Ja, jag reagerade också på Atlantics val av premiär för BS. Antar att de pushar på kostymdramavinkeln.

Henrik: Jag ger dig ett ganska utförligt svar på fredag.