måndag 14 mars 2011

DIY II: Krauvdfanding

Del II i film och pengar, en how-to-do-it-yourself-guide:

Guardian från SXSW om den crowdfundade brittiska dokumentären Sound it out. Vad jag alldeles särskilt gillar  - förutom att dokumentären bland annat handlar om män som följer Status Quo-turnéer på kvällarna; oh, Bobcats I have known - är följande citat (inklusive journons inbäddning) av regissören Jeanie Finlay:

»That said, she's hesitant about the idea of being a poster girl for David Cameron and his much-mocked idea of the big society. "That fills me with disgust. But I do think that thinking creatively about film-making independently is probably the only way it's going to go."«

Överfört till kvasimodern svenska: att göra det själv, eller tycka att fler ska #göradetsjälva, innebär inte att man automatiskt tycker att statliga pengar till film är djävulen - att kreativt tänkande och egna vägar automatiskt betyder det vidriga folkpartiordet »entreprenörskap« - utan att det finns alternativ idag. Jag hoppas naturligtvis att Finlay har lite fel och att det kommer finns statliga institutioner (hennes uttalande är i och för sig grumligt, men med tanke på det senaste årets utveckling i hennes hemland är det väl snart bara James Bond som får filmstöd där) som tänker kreativt och finansierar det udda.

Men, den här morgonen hoppas jag hur som helst att ni - ja, ni som gör film - inte håller andan och händerna utsträckta så mycket längre.

Inga kommentarer: