torsdag 26 mars 2009

Hälsningar från nätet


Plattform produktion, Headweb och Folkets Bio simultanlanserar Mikel Cee Karlssons dokumentärfilm Hälsningar från skogen (som jag recenserar i morgondagens SvD) på biograf och det världsomspännande nätet. (Förhandstitt på headweb här.)

Det är bara att applådera att någon tar första steget. Man får tillägga att dokumentärfilmer av det här slaget har en så pass liten biopublik att det knappast är ett risktagande på den fronten, här finns nog enbart en eventuell ny publik att hämta in.

Jag gör som de avlönade journalisterna på dagstidningarna och saxar citaten ur pressreleasen, så att ni kan se hur de inblandade ser på saken.

- ”Vi vill att något ska hända nu. Vi befinner oss i en otroligt spännande tid när det gäller den rörliga bilden. Vi som producerar dessa bilder, filmregissörer, producenter och distributörer, har ett ansvar att se till så att de viktigaste och mest angelägna bilderna av vår gemensamma mänskliga tillvaro finns tillgängliga för alla, och inte bara de som bor i storstäderna. Att gå och se en föreställning på biograf är en unik upplevelse som inte kommer att försvinna, vi tror tvärtom att en större publik nu kommer att välja att se filmen, både på bio och via
internet”, säger Erik Hemmendorff, initiativtagare och producent på Plattform.

- ”Det är roligt att gå vidare till en mer expansiv fas i vårt arbete med att nå ut med våra filmer till publiken, även utanför biografen. Det är en naturlig fortsättning på vår pågående digitala distribution och med visningar i olika fönster”, säger Bettan von Horn på Folkets Bio.

- ”Vi strävar efter att göra film tillgänglig på så många sätt som möjligt och ser det här som startskottet för en positiv och nödvändig utveckling för filmdistributörer och filmskapare. Ju fler som kan se filmerna desto bättre. Vår målsättning är att alla filmer ska ha premiär på bio och internet samtidigt, på så vis kan man också konkurrera med piratkopiering”, säger Peter Alvarsson, grundare av Headweb.com.

Inga kommentarer: