onsdag 11 mars 2009

Polsk film på Zita - Rysa?

Under våren visar Zita som vanligt ny polsk film tillsammans med Polska institutet under namnet Polska filmklubben. Till min glädje står det i pappersfoldern att man den 18 mars visar filmen Rysa, som jag har skrivit om här, och framförallt använt mig av i en SvD-kommentar här.

Men på nätet syns filmen inte alls till. Om ni verkligen är intresserade av Rysa, och det borde ni vara, ring ner Zita eller Polska institutet. Jag lovar att fördjupa mig i saken också.

Uppdatering: Det blir alltså inget. Se kommentarerna. Vi lever fortfarande i den gamla världen av trånga regioner och distributionsregler.

2 kommentarer:

Isabella sa...

Polska institutet svarar att de blev lovade filmen på ett tidigt stadium, men att den sedan fick en utländsk distributör (?) som inte önskar visa den utanför filmfestivalerna i år. Damn.

Hynek Pallas sa...

Det är väl tyvärr alltför vanligt. Och paradoxalt nog: ju fler filmer från ett land som får internationell framgång, desto svårare jobb för instituten att sätta ihop nationella filmdagar. De erbjuder ju ingen marknad, och inget festivalfolk som kan ge filmen skjuts till nästa festival.

Rumänerna fick skjuta upp sina filmdagar från augusti till i vår för att filmerna skall hinna gå på lite festivaler, ändå tror jag knappast att de får det här årets intressantaste filmer som kommer att spridas över Cannes, Venedig och några andra festivaler.

Rysa hade premiär i höstas och hann visas på några av höstens större festivaler strax därpå - som Pusan - och var på marknaden i Thessaloniki och en handfull andra. Man räknar väl med att den fortfarande har festivalliv i sex månader till eller så. Men det berör ju knappast Sverige såvida inte distributören är svensk. Och det vore väl rena revolutionen om någon satte upp en halvt okänd polsk film i vårat bioklimat.