fredag 9 oktober 2009

48h feminist people

Lördag


09:00 Vakna. Läs Vägval för filmen och fundera på hur många gånger Jon Dunås klippte och klistrade in »bör verka för ökad jämställdhet« i texten utan komma med konkreta förslag på hur det ska lösas, och utan att specificera vad »aktivt och uthålligt arbete« på området egentligen innebär. Konstatera att det förmodligen kommer att bli på precis samma sätt de närmaste åren som de föregående.


Skaffa istället lite inspiration från resten av världen, eftersom det bevisligen finns en massa människor som arbetar med rörlig bild i den här stan som har bra idéer. Och som Mats Svegfors gärna hade fått ringa.


12.30 Den feministiska Objektivfestivalen pågår fram till midnatt på biografen Tellus och galleriet Ropa; förutom kortfilmer av bland andra Joanna Rytel blir det performance.


14.00 Åk till Zita och se den första filmen i Folkets Bios Agnès Varda-retrospektiv, Cléo från 5 till 7.


17.30 Ta röda linjen tillbaka Midsommarkransen och se Therese Shechters dokumentärfilm I was a teenage feminist.


Söndag


11.00 Den iranskfödda konstnären Shirin Neshats videoverk Kvinnor utan män visas på Kulturhuset.


16.00 Fortsätt dagen på Zita med filmen som Varda kallar för sin feministfilm: Sjunger, sjunger ej från 1977. Avrunda med att se den 81-åriga regissörens nya dokumentär Agnès stränder.


Fundera på om det kan bli lika bra nästa helg, eller om det hela är en slags märklig frustrerad motreaktion på den svenska filmsituationen såsom den manifesteras i den mjäkiga utredningen.Inga kommentarer: