fredag 9 oktober 2009

Klaus klausul

Om det verkligen är så att det undantag som Tjeckiens president Václav Klaus vill få in i EU-fördraget handlar om mänskliga rättigheter - som bland annat Sveriges Radio rapporterar - då finns det väldigt goda anledningar att känna oro. För jag kan i sådana fall inte tänka mig så många andra skäl än att det skulle gälla landets romer. Som jag har påpekat förut (och här)så har de få förbättringar som ändå skett på området skett efter påtryckningar inför landets EU-inträde.

Med tanke på den politiska opportunism som finns i frågan i Tjeckien så skulle det ge Klaus en hel del poäng på hemmaplan om han lyckades peta in en klausul om självbestämmande över minoriteter eller något i den stilen. Man kan också tänka sig tankegångar i stil med att det skulle ta vind ur seglen på landets mer högerextrema krafter, men resultatet skulle förstås bli det motsatta eftersom det vore att ge dem rätt. Eftersom det finns få inhemska krafter som kämpar för en förbättring, och eftersom läget ständigt försämras, så vore en eventuell klausul förskräcklig.

UPPDATERING: Tjeckiska tidningar spekulerar idag om saken kan röra den så kallade Beneš-dekreten, alltså beslagstagandet av sudettyskars tillgångar i Tjeckoslovakien (och ungrares i nuvarande Slovakien) efter andra världskriget. Det rörde sig om ungefär 3 miljoner sudettyskar som efter kriget kördes ut, varpå deras tillhörigheter beslagtogs. (Liten filmreferens, se Jiri Menzels film Jag tjänade kungen av England, eller läs ännu hellre Bohumil Hrabals förlaga).

Antieuropeiska nationalistiska politiker, högerextremister och gammelkommunister har ända sedan 1989 hotat med att »tysken« ska komma och kräva ersättning för detta - inte minst var det en het debattfråga inför EU-inträdet. Och frågan om dekreten är giltig idag har diskuterats i EU-parlamentet (sök på Benes i tråden) och även om situationen efter kriget var extrem så var dekreten tveksamma - alla sudettyskar var knappast nazister. Det skulle definitivt inte förvåna om populisten Klaus på något sätt vill se ut som om han skyddar Tjeckien från tyskarna.

UPPDATERING II: Bekräftat att det handlar om dekreten. Och på svenska. Jag låter hela inlägget stå kvar hur som helst, eftersom det inte är uteslutet att galningen Klaus aktualiserar mina spekulationer.

Inga kommentarer: