onsdag 13 januari 2010

Car chase like it´s 1988


Ett infall i förra veckan att ta mig igenom Martin Scorseses samlade verk gjorde att jag hamnade i en Robert De Niro-box, vilket ledde till att jag ikväll bänkade mig med Midnight Run. (Ja, min dvd-samlings vägar är något lättare att förstå än herrens).

Aah, kommer ni ihåg? Minns ni den tid då spänningen i ett långsamt dramatiskt inslag i en urban miljö (New York, förstås) ackompanjerades av ett gitarrsolo från en avlagd Dire Straits-ballad? När en biljakt bara måste innehålla minst en monstertruck, en helikopter, ett ljudspår med tuffa saxar a la Clarence Clemons och, när man ändå var igång, ett fräckt gitarriff?

Och när det blev lite snabb action - ett koppel av fula FBI-bilar med solosiren på taket som hastar ut från en parkeringsplats om natten - så lät man ett par arbetslösa studiogubbar med böjelse för dålig blues jamma loss.

Jag är inte säker på att actionkomedigenren har ryckt upp sig särskilt mycket sen Midnight Run, men jag är - som alltid - väldigt glad att det inte är sent 80-tal längre.

5 kommentarer:

Martin Johansson sa...

Jag minns Midnight Run som riktigt kul när jag såg den på TV på 90-talet. Men det kanske inte är film att se om! Vissa säger för övrigt att Robert De Niros karriärsförfall inleddes med denna film.

Hynek Pallas sa...

Ja, dialogen är bitvis rätt skoj. Men utan De Niro hade den legat i historiens papperskorg för dussinactionkomedier (tautologi). Och han är inte särskilt bra i filmen.

Reflekterade över De Niros karriär när jag såg om underbara Cape Fear. Hade glömt hur Dario Argento möter Hitchcock den är. Och hur bra De Niro är. Och eftersom den är gjord efter Midnight Run så är väl teorin inte helt smooth.

Men sedan några år får man ju undra vad Robert sysslar med. Herregud.

jakob sa...

vafalls?!

midnight run är en bortglömd pärla och (väl) en av de första där deniro får visa lite komisk talang. och apropå det, charles grodin mina herrar, charles grodin! vad hände med detta geni?

dessutom, deniros skinjacka skulle johan wirfält döda för.

Hynek Pallas sa...

Grodin, so har typ två olika ansiktsuttryck under hela filmen, hamnade där han förtjänade. Det här är hans CV efter MR:
# 1988 – Titta vi rymmer
# 1990 – Han är jag!
# 1992 – Beethoven
# 1993 – Beethovens tvåa
# 1993 – En brud på hugget
# 1993 – Dave
# 2006 – The Ex

Kvalar nästan in på saddest IMDB-profiles.

Och ur "komisk talang"-perspektivet så var väl Midnight Run början på slutet för De Niro. Han fick för sig att han besatt något i den stilen, och sen blev det Meet the Fockers för hela slanten.

Wirfälts klädsmak är säkert oklanderlig, men den räddar inte Midnight Run.

Max sa...

DeNiros förfall? med the good shepherd har han ju redeemat sig för all framtid