fredag 29 januari 2010

Göteborg, mer

Några Göteborgstips i SvD. Rekommenderar särskilt Ångrarna, som jag ber att få återkomma till. Nu X2000-kaffe.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Hynek Pallas. Gillar din blogg verkligen, du är en av de få skribenterna som får mig att läsa hela texterna (minns att jag satt o läste det du skrivit om mammut och kände att det var lika spännande som i slutet av karate kid (1 såklart) du vet när han har skadat benet)
nåväl, nu ska jag skriva en b-uppsats om polska filmaffischer (där även din text var inspirationskällan) och jag tänkte kolla ifall du har lästips på böcker? Jag hittar för det mesta bara artiklar, tips på nån bok om polsk filmhistoria eller så?
tacksam för svar.

Mvh Charlotte.

Emma sa...

Vad är det jag hör från Göteborg om att Cissi Elwin sagt något om "slafisg stil"?!

Emma sa...

För övrigt måste ju

"minns att jag satt o läste det du skrivit om mammut och kände att det var lika spännande som i slutet av karate kid (1 såklart) du vet när han har skadat benet)"

vara en av de finaste komplimanger du någonsin kommer att få!

Hynek Pallas sa...

Emma: Hon måste syfta på att jag har slutat raka mig när jag är på festivaler ;-).

Närå, jag återkommer om det när jag orkar blogga härifrån. Men kan säga så mycket att SFI-ledningens beteende är smått märkligt; att ta kritik - eller se till att hålla sina sina långfilmskonsulenter informerade som några av de mest brännande och omdiskuterade frågorna i svensk films samtid - är verkligen inte deras starka sida.

Hej Charlotte,
Tack, som Emma skriver nedan så var det den finaste komplimang jag har fått - och säkert kommer att få. För att försöka besvara din fråga utan att vara expert. Jag fick en bok om posters av polska filminstitutet när jag besökte dem i höstas. Jag har mest kollat på bilderna, men den har säkert ett par matnyttiga essäer. Ska kolla upp vad den heter när jag är hemma från götet. När jag var på MOMA i höstas hade de en mycket liten utställning över posters också, men även när de har så små utställningar brukar de skriva uttömmande texter kring dem så det kan vara värt att kolla deras hemsida efter info. De är noga med bibliografi och sådant till sina texter, så det kan vara en väg att gå. Huruvida just poster-historien få plats i standardverken över polsk filmhistoria vet jag inte. Minns inte om det har en plats i Liehms The most important art: Eastern european film after 1945
http://www.amazon.co.uk/Most-Important-Art-Soviet-European/dp/0520041283/ref=sr_1_4?ie=UTF8&s=books&qid=1265016730&sr=8-4
, men exiltjecken Liehm har, om någon, koll på posterns betydelse i tjeckisk och polsk film. Jag har även en relativt nyutgiven bok om tjeckiska posters, som säkert kan vara nyttig eftersom de hade en liknande funktion där som i Polen. Ska kolla upp den också när jag är hemma igen.

Jakob sa...

Hej Charlotte!
om du inte sett den än, kolla också http://www.theartofposter.com/ - personerna bakom den siten kan säkert hjälpa till.
lycka till
jakob

Hynek Pallas sa...

Hej igen,

Den polska boken jag har heter
Ah! Film posters in Poland
http://www.gandalf.com.pl/book/ah-film-posters-in-poland/

Den tjeckiska boken heter Czech film posters of the 20th century
http://www.czechfilmposters.com/

Föreslår även att du kontaktar polska institutet i Stockholm, de är kunniga och hjälpsamma.

allt gott/ H

Anonym sa...

Hej igen! Tack för alla tips. Ser fram emot att skriva nu.

mvh
Charlotte