söndag 3 januari 2010

2009 års dvd:er i Sight and Sound


Shoppinglista/nedladdningslista: 2009 års dvd:er i Sight & Sound. Tycker det saknas en hel del godis, men mer om det någon dag när jag inte har mental semester.

Ps Med den fortsatta framgången för Chytilovás Tusenskönorna - kritiker-, och vad jag förstår även försäljningsmässigt - så hoppas jag att Second Run ger ut fler av hennes filmer. Jag jagade hennes tidiga novellfilmer när jag var i Prag häromsistens, men no such luck.
Vad jag förstår blir det i alla fall flera filmer av Jan Nemec på Second Run nästa år.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej du Hynek! Jag var en av eleverna på SU där du föreläste den elfte december (jag var den långhåriga med Batman T-shirten som satt längst fram) och vi fick ju just se den. Vi fick ju se Tusenskönorna, som var otroligt rolig. Nu är jag på jakt efter Det Brinner Min Sköna, man tackar för att du fick mig att kika in på Tjeckoslovakisk film.

Du pratade också om Hurt Locker på föreläsningen, som vi var och såg gamla dag. Som du ser så gillade jag den otroligt.

Micke sa...

Hej! Är en stor anhängare av tjeckisk film, började med att jag var galen i europeisk animerad film och då är det svårt att inte bli kär i Tjeckien. Har av Chytilová hittills sett Tusenskönorna och Panelstory och förstått att Fruits of Paradise är central. Kan också få tag i Kurvahosigutntag (som är en folklig fars?) utan större ansträngning. Vilka mer av hennes filmer är värda att jaga efter?

Hynek Pallas sa...

Gabriel: Studio S gav i fjol ut en Milos Forman-box som kostar ca 250 kr. Mycket prisvärd alltså. Kul att du gillade HL, hoppas den fick en biopublik i Sverige. Det är inte alltid helt lätt att se de bästa filmerna, känns som om man måste bilpoola till förorten ibland.

Micke: Då kommer du bli lite avis när jag berättar att jag var på en utställning i Prag häromveckan som var helt tillägnad den tjeckiska animerade filmen, och den tjeckiska dockfilmen.

De tidigaste filmerna som hon gjorde på FAMU vet jag inget om, de två jag var på jakt efter heter Strop/Ceiling och Something Different/ O Necem Jinem.
Försök att få tag i Perlicky na dne, en samling kortare filmer (alla baserade på Hrabals historier) av sextiotalets tyngsta regissörer, bl a Chytilova.
Hon har gjort gott om dokumentärer som jag inte har sett men skulle vilja se, eftersom det hon gör nästan alltid har en intressant twist. En senare fiktionsfilm som du kanske kommer gilla är
Vyhnani z raje http://www.imdb.com/title/tt0259097/

Var fick du tag i panelstory och Kurva... ?(Och ja, Fruits är central. Men fanns inte på dvd när jag letade i Prag nu).

Anonym sa...

Jo, jag såg det. I Sverige missar vi ju ofta flera bra filmer. Till exempel är ju en av mina favoritfilmer Brazil omöjlig att hitta i sin 142 minuters Director's Cut utgåva på en region 2 DVD. Detsamma gäller Ultimate Cut av Watchmen, i Sverige kan man endast få tag på bioversionen. Men där är iaf Blu-Ray versionen regionsfri!
Vi hade faktiskt turen att Hurt Locker gick på Sergel, så vi fick se den i stan. Den hamnade trea på mina favoritfilmer år 2009 (finns att se på min blogg), men jag skulle nog våga påstå att det var den bästa av dem, men de andra vann vad gäller smak hos mig...

Hynek Pallas sa...

Criterionutgåvan av Brazil är ju överlägsen. Men som sagt, region 1. Fast en regionfri spelare är väl nästan ett måste i dessa tider?

Anonym sa...

Absolut, Criterion utgåvan är underbar! Jo absolut, men det stör mig fortfarande att vi inte släpper den här. Det gör också att jag inte kan se filmen med alla: Jag har en del som vägrar se på film utan svensk undertext.

Aja, nu sitter man och väntar på en Blu-Ray release på den! Vilket tyvärr kan dröja ett tag...

Micke sa...

"Var fick du tag i panelstory och Kurva... ?"

Panelstory finns online. Skulle såklart betala om den fanns utgiven med textning, men när den inte verkar göra det så har iallafall inte jag nån moralisk spärr mot nedladdning. "Kurva" har enligt vad jag förstått engelska undertexter i den tjeckiska utgåvan. Ska kolla upp Perlicky, den verkar iallafall finnas på DVD med nån grad av tillgänglighet. Tack ska du ha!

Vet du förresten nån tjeckisk webbutik som fraktar till utlandet? Finns en del annat jag är intresserad av som också ska ha engelska subs, till exempel Jiří Bartas återkomst Na půdě.

Hynek Pallas sa...

Micke: Tack. När det gäller tjeckiska webbutiker så känner jag inte till någon pålitlig tyvärr. Jag är där så pass mycket att jag inte har behövt pröva sådana tjänster. Men kolla butiken Bonton. Perlicky finns utgiven i USA.