torsdag 4 mars 2010

Distro

»Nedmonteringen av biografens exklusivitet handlar inte om framtiden – det är att rita om kartan så att den stämmer med den verklighet vi redan befinner oss i.«

SvD-kommentar om distributionsfrågan, ett varv till (för det finns ju folk som inte läser den här bloggen).

I en annan del av tidningen: Per Gudmundson om Harry Schein. Han hade gärna fått skriva mer om hur Socialdemokraterna har misskött arvet efter Harry - även om han tydligt visar hur illa ställt det var redan då - men slutklämmen är brutalt bra.

Problemet ur filmkulturpolitisk synvinkel är ju denna: Harry skapade ett reservat, ett ghetto - eller vad man nu ska kalla filmavtalet - som har inneburit att ingen har behövt bry sig om filmpolitiken, allra minst sossarna. Han var smart på det sättet - och till en början handlade det ju, i alla fall i Harrys lilla reservat, om just den kvalitet som Gudmundson tar upp. Det gör det inte sedan länge - kanske för att det hela var så starkt kopplat till en mans vision och skiss. Och den saken kommer inga nätoperatörer (se min kommentar ovan) eller 100 miljoner i världen att ändra på - det kan bara visioner och mod göra något åt.

Inga kommentarer: