fredag 5 mars 2010

Tro(e)ll i Criterions maskineri

Så, Criterion släpper Maria Larssons eviga ögonblick i sommar. Av de rykten jag har hört så behöver de desperata kommentarerna under det länkade inlägget inte vara fullt så desperata - en hel drös Jan Troell-filmer kommer att få Criterion, eller troligare Eclipse, -behandlingen, rätt snart.

Det enda intressanta är väl att det som vanligt är några New Yorkare som ska ta tag i att på ett vettigt sätt kontextualisera och paketera den svenska filmhistorien (cue Ingmar Bergman).

Med lite tur kommer åtminstone alla Troells kortfilmer på svensk dvd snart.

2 kommentarer:

Stig Björkman sa...

Så sant! Och vem ser till att göra något liknande med Bo Widerbergs filmer? "Kvarteret Korpen" - vid ett tillfälle korad som Bästa svenska film genom tiderna i en kritikeromröstning - finns inte utgiven på dvd. Inte heller "Barnvagnen", "Kärlek 65", "Joe Hill"... you name it! För ett år sen gav man ut en Widerberg-box i Frankrike. När får vi en sådan i Sverige???????

Hynek Pallas sa...

Stig, du har så rätt. De gavs väl senast ut på VHS av SFI. Men med BW måste det väl ändå vara något rättighetsstrul - eller? För det är ju rätt ofattbart att de inte finns. Eller är det verkligen så illa ställt att man tror att de inte skulle vara stora någon att sälja några kopior? (För det är ju som bekant och tyvärr allt som räknas).