fredag 26 mars 2010

Revisionism

Uppdatering: SvD lägger upp min halva pudel före min krönika.

Dagens SvD-krönika (inte på nätet än) handlar om filmhistorien och vems uppgift det är att skriva om den i det offentliga. Texten lämnades innan Cinematekets april/maj-program, något som får mig att vilja göra en halv pudel: jag tycker att deras Mai Zetterling-fokus är helt rätt.

Det är förstås en självklarhet att köra på det spåret, allt annat än en Zetterling-serie av det här slaget vore pinsamt - Zetterlings filmer har visats förut, filmerna har kommit på dvd och hon har uppmärksammats mer på senare år.

Ändå är det precis den här varan jag efterfrågar: ett samlat, stort uppslaget, fokus med samtal omkring.

Att jag sedan inte är särskilt optimistisk för utvecklingen (Zetterling ligger nära till hands och finns i arkiven) är en annan sak.
Och den parallella, mycket tröttsamma, Stanley Kubrick-serien drar ju ner snittbetyget rätt rejält.

3 kommentarer:

Sebastian Lindvall sa...

Jag känner ändå att jag måste försvara Kubrick-serien. Förstår att det är tröttsamt för gamla rävar att se oändliga repriser på Cinemateket, men för oss som inte var med i gemet förra gången Kubrick visades är det storslaget att få uppleva "Barry Lyndon" på stor duk. Men visst är det klurigt - ska man ständigt ta hänsyn till nya besökare och återvinna Filmhistorian, eller gå den ambitiösa vägen och lyfta fram doldisar? Visningsschemat har ju blivit så begränsat med två ynka screenings per dag, så tyvärr är det nog svårt att tilltala flera läger.

Hynek Pallas sa...

Ja du. Gammal räv. Jag som känner mig purung....

Jag förstår förstår vad du menar. Jag är av den åsikten att återvinnandet ska stå tillbaka för omreviderandet. Men just därför är detta program bra: man sätter Zetterling i första rummet. Men som du skriver, problemet handlar också om antalet visningar, med den mängd som är nu så blir det nog vevandet av det gamla som kommer att få ta mest plats i framtiden.

Tony sa...

"inte på nätet än" ...

Verkar inte som att de tänkt lägga upp den? Kan du lägga ut den?