torsdag 11 mars 2010

Filmkritik då, nu och aldrig

Jag vet inte, jag har skrivit så mycket optimistiskt om saker jag tror skulle kunna hända med filmkritiken. Men samtidigt så ser den krassa verkligheten ... rätt krass ut. Visst, vi har sett utvecklingen i USA på senare år - dagstidningskritiker som kastas ut från jobbet efter decennier av trogen tjänst.

Men att Variety skulle göra sig av med Todd McCarthy et al, det var nog en chock för de flesta. (Inklusive Roger Ebert, som omedelbart sa upp sin prenumeration på blaskan - that´s saying something).

Jag har lite för bråttom för att fundera mer kring det här just nu, men har inte sett något rapporteras i Sverige än, så tänkte bara kasta ut nyheten.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Ja, det är sorgligt. Men samtidigt, tiderna förändras och kanske flyttar McCarthy bara till ett annat forum, ett annat medium. Att de stora tidningarna gör sig av med sina filmskribenter kanske ger mer läsare till bloggar (som den här). Det viktiga är väl inte plattformen utan genomslaget.

Hynek Pallas sa...

I´ll be back - jobbar på ett inlägg som dansar lite kring just det du skriver. Men det är liksom inte vad jag prioriterar när jag är i Buenos Aires. Kort: ja, och vi ser en hel del bra och spänstiga förändringar i andra forum.

För generellt sett har svensk filmbevakning blivit roligare och bredare de senaste åren - en naturlig följd av att vårt filmtittandet och tillgången till filmerna har blivit detsamma.

Men det har sina nackdelar, tror jag, och jag ska återkomma till den saken. En sådär - för mig - rakt av uppenbar sådan: ingen betalar mig en krona för det här.

Skulle någon gör det kanske jag prioriterade bloggande över att dricka Pisco Sours, hänga i parker och shoppa dvder.