tisdag 2 mars 2010

Japaner! Japaner! Japaner!


Två nya/ kommande dvd:er som rör sig i japanska tecken: brittiska Kim Longinotto - specialist på att suveränt skildra kvinnors situation runt om i världen - är nog inte helt obekant för en svensk publik (minst en av hennes filmer, Sisters in Law, har visats på svenska biografer de senaste åren). Japanen Nagisa Oshima är väl mest berömd för Sinnenas rike (eller Merry Christmas Mr. Lawrence...).

Longinottos två dokumentärer om professionella kvinnliga brottare i Japan och om »onnabe«, japanska kvinnor som lever som män, har jag aldrig sett - men de är säkert mycket intressanta.

(Second Run har också gett ut Longinottos två »iranska« filmer, Runaway och Divorce Iranian Style - en utgåva som jag verkligen kan rekommendera).

De fem sextiotalsfilmerna av Oshima som samlas i den kommande Eclipse-boxen är jag milt uttryckt mycket sugen på: de skär rätt in i den fascinerande historien om pink film som jag skrev om här, och jag har bara sett en av dem tidigare.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser att Nagisas Diary of a Shinjuku Thief (el. Shinjuku dorobō nikki på orginal språk) saknas. Spana in om du inte gjort det, den mest spännande han gjort i mitt tycke.

Hynek Pallas sa...

»Steal the city/ Steal the State«.

Eller hur! Det är överhuvudtaget märkligt att många av de filmer som Cinematheque Ontario restaurerade till sitt restrospektiv häromåret inte har kommit på dvd.

http://www.cinemathequeontario.ca/programme.aspx?programmeId=228

Ett retrospektiv som i väst fö innebar en viktig återintroduktion av en av den japanska filmens stora - som Nagisa skall ha sagt, Godard är Frankrikes Oshima (apropå att det alltid sägs tvärtom). En uppgift och en roll som definierar begreppet cinematek, om ni frågar mig.

Jonas sa...

Folkets Bio, som distribuerar Longinottos filmer i Sverige, sätter upp hennes film Rough Aunties i vår. Jag vet att de pratat om att släppa en box med tidigare filmer i samband med det.

Annars blir det väl till att importera.

Jakob sa...

Oshima är en av mina favoriter, men har varit sjukt svårt att se de flesta av hans filmer hittills.

Death by hanging, Diary of a Shinjuku thief och Man who left his will on film (inte med i boxen som du påpekar Hynek, inte geller Boy heller som jag inte sett) är alla fantastiska.

Men helt klart en självklar beställning!

Hynek Pallas sa...

Det är lite märkligt att kanadickerna tillbringar tio år med att restaurera, men inte gör något dvdmässigt. Hur som: för den som är sugen på Oshimas 60-tal innan boxen kommer finns Naked Youth billigt på play, och Night and Fog in Japan något dyrare.


http://www.play.com/DVD/DVD/4-/3516751/Nagisa-Oshima-Naked-Youth/Product.html

http://www.play.com/DVD/DVD/4-/5192261/Night-And-Fog-in-Japan/Product.html

Hynek Pallas sa...

Jonas: Intressant. Jag hoppas att de gör det. Borde vara legio att göra så - t ex släppa en Agnes Varda-box när man har en ny film, eller Claire Denis - men det har väl att göra med att det säljs sjukt små upplagor och rättigheterna trots allt är ganska så dyra.